lauantai 9. toukokuuta 2015

#35 New York, (part 2) matkabudjetti

Ajankohta: 2015, toukokuu

Kuten Thaimaan matkallammekin, kirjasin myös tällä reissulla kaikki ostoksemme päivittäin muistiin. Meillä oli varattu noin 50€ päivässä ruokaan per nenä, mikä jo etukäteen kuulosti kamalan isolta summalta. Onneksi meillä ei tosiaankaan mennyt noin paljoa rahaa ruokailuun! 
Pääasiassa teimme asunnollamme aamupalaa ja joinakin päivinä kävimme tämän lisäksi syömässä aamiaisen ulkona, jos aikaa oli kulunut useampi tunti (saatoimme syödä kotosalla kuuden aikaan ja sitten vielä 9-10 maissa aamiainen ulkona), muttei ihan vielä kehdannut lounaallekaan mennä. Meidän aamiainen kotona koostui alkuviikosta paahtoleivästä (sitä sentään sai kokojyvänä, ettei tarvinnut syödä sitä valkeaa höttöä) ja hedelmistä, loppuviikosta söimme paistettua kananmunaa ja hedelmiä. Tässäpä vähän faktoja pöytään hinnoista:

  • 4 kpl omenoita 9,82 $ (9,1 €), kihonta 3,99 $/lb // 8,25€/kg
  • Pussillinen viinirypäleitä 8,86 $ (8,2 €), kilohinta 3,99 $/lb // 8,25 €/kg
  • Banaanit kilohinta 0,99 $/lb // 2,0 €/kg
  • Kananmunakenno 8 kpl 2,99 $ (2,78 €)
  • Sipsit Popchips 3 oz pussi 2,99 $ (n. 85g pussi 2,7 €)

Esimerkiksi omenat tuntuivat aivan kamalan kalliilta, ostettiin 4 keskikokoista omenaa ja maksettiin niistä lähes kymmenen euroa! Samoin kananmunat, eivät edes olleet isoja, ja hinta oli melkein kolminkertainen Suomeen verrattuna. Kauppa, josta nämä ostimme, oli Gourmet Garage (155 W.66TH ST, New York NY 10023). Tämä sijaitsi siis Manhattanilla. En osaa sanoa, ovatko hinnat ns. automarketeissa paljonkin matalammat, meillähän ei ollut tilaisuutta sellaisessa käydä. 

Picnic eväitä

Toki meille tuli edullisemmaksi ostaa (kalliita!!) kananmunia ja tekaista kotosalla aamiaista, kuin käydä joka aamu ravintolassa syömässä. Kävimme kaikenlaisissa ravintoloissa, mutta pääasiassa pyrimme syömään muuta, kuin pikaruokaa. Olimme perillä 7 kokonaista päivää ja meillä meni viikon aikana keskimäärin 35 $ (32,5 €) ruokailuun hankeä kohden päivässä. Alitettiin siis ruokailuun varattu budjetti aika hienosti - eikä edes sen kummemmin ajateltu koko asiaa. Meillä oli välipalapatukoita Suomesta mukana, joten välipaloja ei paljon tarvinnu ostella paikan päällä - vain pari kertaa käytiin kahvin yhteydessä syömässä jotain. En oikein tiennyt, saako jenkeistä esim. proteiini patukoita, joten otettiin Suomi eväät mukaan. 

Millaisissa paikoissa me sitten syötiin? Kallein ravintola (sunnuntai brunssi), missä käytiin, oli ravintola Swinessä (ravintola esittely sitten erikseen), jolle hintaa kertyi tippeineen 84,95 $ (79 €). Täällä juotiin drinkit, joille kertyi hintaa 24 $ (22,3 €) - muuten juotiin kahvia ja tilattiin molemmille aamiais annokset. Halvimmillaan syötiin kiinalaista China Townissa, paikan nimi oli Young City Fish Balls ja hintaa kahdelle annokselle jäi 12 $ (11,2 €). Ruoka oli hyvää! Toinen (ei niin terveellinen) halpa ruokailu tapahtui aivan kotimme naapuritalon hampurilais paikassa - New Yorkiin tulo iltanamme olimme aika väsyksissä ja nälissämme, joten haluttiin vaan nopsaan jotain mahantäytettä. Paikan nimeä en muista, juustohampurilaiset ostettiin ja hintaa kahdella hampparille sekä vesipullolle tuli 10,5 $ (9,8 €). Tämän tyyppisellä ruokailulla New Yorkissa syönti tulisi halvaksi - eli syö vaika hampurilaisia tai käy ainoastaan China Townissa. Noh, ehkä asia ei ole näin mustavalkoinen, mutta totta on, että pikaruoka on takuulla yksi halvimmista vaihtoehdoista. Tyypillisesti syötiin lounas tai illallinen paikoissa, joiden hintataso oli alhainen/kohtuullinen. Kaksi henkilöä sai mahansa täyteen kivasti noin 20-25 $ juomineen (vettä tahi limukkaa). New Yorkissa on kyllä ravintoloita kaiken paksuisille kukkaroille! Jos et siis ole tottunut syömään "hienommissa" ravintoloissa Suomessa, vaan voit huoletta kävellä Subwayhin sisään, pärjäät takuulla New Yorkissa 30-40 $ päiväbudjetilla ruokailujen suhteen! Kannattaa välillä ottaa take away sapuskaa tai syödä tiskillä (jos tämä vaihtoehto löytyy) niin vältyt tipiltä. 

Järkyttävän imelät juustokakut - ja melko hintavatkin, 4 $ siivu!
Take away kahvi on edullista - halvimmillaan saatiin n. 0,5l kokoinen kahvimukillinen dollarilla. Toki New Yorkissa on Starbucks joka kulmalla (!) ja siellähän kahvi on kallista. Parhaan makuista kahvia saatiin kotitalomme alakerran pikku putiikista. Siellä tuo puolen litran muki maksoi dollarin ja kahvi oli aivan taivaallisen makuista! Harmittaa ihan, miksei Suomessa ole näin halpaa take awayta?

Muita kustannuksia, mihin meillä kului viikon aikana rahaa:

  • American Museum of Natural History, halvimmat pääsyliput 2 kpl 44 $ (40,9 €)
  • Näköalapaikka Top of the Rock pääsyliput 2 kpl 60 $ (55,8 €)
  • Metro/bussi kortti 7 pv 2 kpl 64 $ (59,5 €)

Tässä herkku nro. 2  - äärimmäisen imelät vohvelit. 
Toki shoppailuun kului rahaa eniten, sitä ei käy kieltäminen. Jokainen toki shoppailee oman budjettinsa mukaan, eikä minun mielestäni ole järkeä eritellä tähän jokaista ostosta ja vaatteisiin kulutettua rahasummaa. Sanotaan näin, että en elänyt yli varojeni - se lienee pää asia ;D. Suosittelen kyllä lämpimästi Century 21 outlet myymälöitä. Täältä voit tehdä edullisesti laatulöytöjä. Esimerkkinä tekemäni heräteostokset (toisen tarpeessa todella olin ja toista en olisi tarvinnut - mutta minkäs itselleen voi jos hieman himoitsee laukkuja): Michael Korsin kevät trenssille jäi hintaa 89 $ (alkuperäinen hinta taisi olla noin 230 $) ja Guessin laukulle 49 $ (99 $). Voit siis tehdän kohtuuhinnoilla hyviä löytöjä!

Olen tainnut jo aiemmin käydä läpi majoittumisen hintamme, mutta laitetaan se vielä tähän kertauksena: 288 € / 7 yötä, eli hintaa yölle jäi 41,1 €. Kannattaa siis suosia esimerkiksi Airbnb:tä kun matkustat New Yorkin kaltaiseen hotellihintatasoltaan kalliiseen kaupunkiin. Meidän majoittajana olivat kaksi mukavaa tyttöä, joita ei paljon kotosalla näkynyt. Viereisessä huoneessa oli kolme eri turistia sohvamajoituksessa, mutta meillä oli oma huone jonka ovi oli lukollinen. Huoneisto oli vanha mutta siisti ja vastasi hyvin kuvausta netissä. Saimme käyttää keittiötä ja suihkutiloja kuin kotonamme. Ainoa miinus puoli oli jyrkkien rappusten kapuaminen kuudenteen kerrokseen - yhteensä 85 rappua! Ei siis voi väittää, etteikö meille olisi tullut viikon aikana peppu treeniä! 

Tässä vielä yhteenveto kahdelta hengeltä:

Lennot: 800 €
Majoittuminen: 41,1 € / yö
Ruokailut: 65 € /päivä (2-3 ruokailua päivässä ravintolassa, loput syömiset kotona kokaten)

Toivotaan, että tästä on hyötyä jollekin New Yorkiin matkaavalle oman matkabudjetin suunnittelussa. Minä yritin etsiä tietoa ennen matkaan lähtöä, mutta laihanlaisesti löytyi. Onneksi sentään luin jostain blogista (sattumanvaraisesti, en muista, mistä) majoittumismahdollisuudesta paikallisten kotona. Olin nimittäin melko kauhuissani hotellihuoneiden hinnoista (alkaen 90 € yö, ja hotellit olivat joko kaukana  Manhattanilta tai saaneet erittäin huonot arvostelut asukeilta). Aion kyllä jatkossakin käyttää Airbnb:tä majoittumiseen, tämä oli sen verran positiivinen kokemus.

Oliko tämä postaus hyödyllinen? Kommentoi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti