lauantai 6. helmikuuta 2016

#59 Sri Lanka, matkabudjetti

Ajankohta: 2016, tammikuu

Nyt on yhteenvedon aika, kuinka kävi Sri Lankan matkabudjettimme? Tehdäänpä muutama fakta näin alkuun selväksi, miten seuraavia summia teidän tulee tulkita:

 • Rahaa vaihdoimme Colombossa, emme lentokentällä vaan kaupungilla. Kurssi oli näin parempi meidän eduksemme (en muista kentän kussia), 1 € = 157 LKR. Kaikki muunnokset on tehty tällä vaihtokurssilla.
 • Meillä oli kotoa euroja nostettuna lähes koko loman tarpeiksi, joten meillä ei kulunut luottokorttikuluihin / käteisnostopalkkioihin juurikaan rahaa - ainoastaan loppulomasta jouduimme tekemään kaksi nostoa Sri Lankalla. Maksoimme kaiken käteisellä.
 • Päiväbudjettimme sisältää kaikki lomalla syntyneet kulut - ainoastaan lennot eivät sisälly hintaan. Näitä kuluja ovat mm. majoittuminen, ruokailut ja kauppaostokset, kyyditykset tuk tukilla ja muut liikkumiset, kuten junaliput. Siihen sisältyvät myös kaikki aktiviteetit, kuten surffilautojen vuokrat, surffitunnit sekä kansallispuistojen sisäänpääsymaksut.
 • Lomallamme emme nautiskelleet alkoholia juurikaan, vain muutama olut tuli juotua. Baarissa oluen hinta oli noin 2,5 € (400 LKR) tai hieman alle. Edes mietoja alkoholijuomia ei kaupasta saa, vaan se on viinakauppa, minne on suunnattava. Otathan toki huomioon, ettei näitä ole joka nurkalla varsinkaan pienemmillä paikkakunnilla, missä turismiakaan ei ole. 
 • Liikuimme kaupungista toiseen 2-3 yön välein, liikkuminen oli edullista, mutta toki se vaikuttaa päiväbudjettiin tuollaisella tahdilla; jos pysyt viikonkin paikallasi, voi pari kolme euroa ottaa hyvinkin budjetista pois!
 • Surffilaudan vuokra oli Weligamassa 1,9 - 2,2 € (300 - 350 LKR) tunnilta

Surf'n Lanka surffikoulu, jo ensimmäisen tunnin jälkeen
opimme molemmat seisomaan laudalla ja aallosta riippuen
jopa ihan rantaan saakka! Suosittelen.

Kaksi viikkoa saimme siis kierrellä mielin määrin paikasta toiseen, majoittua erittäin siisteissä, tuulettimella varustetuissa huoneissa meren rannalla tai muutoin upeissa maisemissa ja syödä pihistelemättä sekä tehdä vielä kauppaostoksia, harrastaa luonnonpuistoja ja valaiden bongausretkeilyä, surffata jopa oppaan kanssa ja toisinaan hypätä tuk tukin kyytiin - ja kaikki tämä maksoi vain 53,5 € /päivä kahdelta hengeltä yhteensä! Olin ennen reissua ajatellut, että tämän verran menee, mutta kaikki aktiviteetit tulevat vielä siihen päälle. Jos tästä vähennetään maksulliset aktiviteetit, jolloin jäljelle jää syöminen, juominen, yöpyminen ja liikkuminen, hintaa keskimäärin 44 € /päivä kahdelta hengeltä yhteensä. Aika paljon edullisemmaksi tuli siis verrattuna vaikkapa Thaimaahan. Toki hinnat tulevat todennäköisesti lähivuosina nousemaan, sillä kaikkialla turismista ei ole otettu täysin rinnoin iloa irti. Selvän eron huomasi muu maa vrt. Hikkaduwa; Hikkaduwa on suosittu pakettimatka kohde ja hinnat olivat paikoin tuplana verrattuna etelässä sijaitseviin Mirissaan ja Weligamaan. 
Tässä vielä muutamia esimerkkejä, mitä keskimäärin maksaa..
 • 5 litraa vettä noin 1 € (150 LKR)
 • surffitunti yhdeltä hengeltä, kouluttautuneen, pätevän opettajan kanssa 16 € (2500 LKR)
 • lounas annos esim. riisiä ja mereneläviä 1,5 - 3 € (220 - 500 LKR)
 • kaupungeissa paikallisbussit, matkan pituudeta riippuen (tarkoitan noin 1-6 km matkoja) 0,05 - 0,25 € (10 - 40 LKR)
 • kaupungeissa tuk tuk kyyditykset, matkan pituudesta riippuen (tarkoitan noin 1-6 km matkoja) 0,5 - 2,5 € (100 - 400 LKR)
Mehän emme edes valinneet kaikista huonoimpia mestoja yöpymiseen. Huoneiden hinnat vaihtelivat 15,5 - 31,8 € (2430 - 5000 LKR) ja useimmiten niihin kuului aamiainen. Keskimäärin maksoimme yöltä 23 € ja tämä sisälsi siis tavallisesti aamiaisen (13 yötä, joista 9 sisältyi aamiainen). Edullisemminkin olisi voinut majoittua ja esimerkiksi lomamme edullisin yöpaikka 15,5€/yö, sis. aamiaisen, oli yksi mieluisimmista Weligamassa aivan surffikoulun ja rannan lähellä - jos olisimme tienneet tästä, olisimme varmaan jättäneet Mirissan väliin ja olleet senkin ajan täällä. Summa summarum, Sri Lankassa reissaaminen on erittäin edullista ja pikkurahalla pääsee myös kiertelemään enemmänkin budjetin kuitenkaan nousematta taivaisiin. Toki bailaaminen uupuu meidän budjetista kokonaan, mikä taas toisilla on aivan must juttu, joten siinä mielessä tämä ei täysin vertailukelpoinen ole kaikille budjettireissaajille. Edullista majoitusta oli paljon tarjolla ja liekö ollut sitten yleisestä tasosta vai meidän hyvästä tuurista kiinni, mutta kaikki majoituspaikat olivat todella siistissä kunnossa! Ei kun pika pikaa Sri Lankaan reppureissaamaan, ennen kuin hinnat nousevat ja pakettimatkajärjestäjät valtaavat pienemmätkin kaupungit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti