lauantai 2. syyskuuta 2017

#80 Autolla Pohjois-Italian upeissa maisemissa

Ajankohta: kesäkuu 2016

Nyt on kesän kiireet takana ja niin näyttäisi olevan itse kesäkin - ainakin meillä Pohjois-Karjalan suunnalla. Syksy otetaan ilolla vastaan, viikon päästä lähdemme kohti pohjoista aikeissamme tehdä unohtumaton häämatka aloittaen Lapin ruskavaelluksella ja jatkaen tämän jälkeen Norjaan Senjalle ja miksi ei vaikka Lofooteille saakka! Tämä on sellainen reissu, jota toden totta odotan innoissani, mutta ennen sitä on ainakin kertaalleen palattava Italian maisemiin.

Lago di Braies, maisemaonnellisuus huipussaan


Pidimme kesäkuisella Italian reissullamme majaa Cortina d'Ampezzossa, ja koska meillä oli auto käytössämme, mikään ei estänyt meitä lähtemästä pienelle ajelulle. Alkuperäisen suunnitelman mukaan meidän oli tarkoitus käydä Itävallan puolella, mutta olimme niin Dolomiittien lumoissa ettemme yksinkertaisesti malttaneet lähteä niin "kauas", vaan pysyttelimme Italiassa - niin Itävallalle kuin Sveitsille on paras pyhittää omat reissunsa; alppimaisemista tuskin saamme koskaan tarpeeksemme! Yhtenä aamuna sitten laitoimme kellon soimaan kukon laulun aikaan ja olimme kuudelta tien päällä ajelemassa kohti kuuluisaa alppijärveä, Lago di Braiesia. Matka kesti noin tunnin. Siihen aikaan aamulla muita turisteja ei ollut liikkeellä nimeksikään, vain muutama kuvaaja oli paikalla ennen meitä.
Kauniin järven ympäri kiertää hyvässä kunnossa oleva leveä polku jonka pituus on reilu 3km. Meillä meni kaksi tuntia kävellessä, eikä se tuntunut edes niin pitkältä ajalta. Joka mutkassa kun pysähtyy ihailemaan, huokailemaan järven ja maiseman kauneutta ja tietysti räpsimään kuvia, ei vähemmälläkään olisi selvitty! Kuvissa näkyvät vuorenrinteet polkuineen näyttivät vetävän patikoijia puoleensa, sillä meidän hipsiessä järvireitin loppupuolella, alkoi turisteja virrata vastaan päiväreppuineen. Kannattaa siis harkita myös tätä vaiheoehtoa, reittejä alueella on vaikka useammalle päivälle.


Tre Cime di Lavaredo, erikoinen vuoriryhmä vetää turisteja puoleensa


Aamun hitaan reippailun jälkeen suuntasimme Jeepin keulan kohti uusia seikkailuja. Palasimme samaa reittiä takaisin ja noin puolen välin paikkeilla käännyimme Tre Cime di Lavaredo vuoriryhmän suunnalle. Maksoimme 25€ pysäköintimaksun ja kurvasimme mutkaista vuoristotietä reilun kahden kilometrin korkeuteen. Maasto muuttui silmissä, enää ei näkynyt kaunista havumetsää mutta sen sijaan matalaa varvikkoa ja kiviryökkiöitä. Joku muukin oli päättänyt lähteä katsomaan kolmea kuuluisaa huippua jotka rinta rinnan kohoavat yli 2200m korkeuteen. Paikalla oli muunmuassa 130 ja rapiat päälle moottoripyörän ryhmä jotka olivat kaikki koristaneet pyöränsä vaaleansinisellä lahjapaperinauhasta väsätyllä koristeella. Se olikin näky, tämä porukka alkoi purkautua parkkialueilta alas.


Me emme lähteneet kiertämään koko huippujen ympäri kulkevaa polkua (mikä ehkä ihan hinppasen harmittaa näin jälkeenpäin mutta minkäs teet), käpsyttelimme vain pari kilometriä rinteeseen tehtyä leveää kävelytietä pitkin. Maisemat olivat taas kerran upeita karuksi muuttuneesta maastosta huolimatta. Ilmeisesti rengasreitti on noin 10km luokkaa, ei siis mikään paha matka laisinkaan, mutta meillä nälkä ja väsymys veivät voiton ja päätimme pienen kävelyn jälkeen suunnata takaisin samoja jälkiä autolle ja kohti Cortinaa. Leirintäalueella myöhäinen lounas maistui aikaisen aamun ja aktiivisen päivän jälkeen kaksin verroin paremmalta. Olimme koko päivän hymy korvissa näkemästämme - Lago di Braies oli  yksi kauneimmista maisemista tähän mennessä ja varmasti pysyttelee kärjessä vielä kauan! Se edelleen nostaa hymyn naamalle kun muistelee tuota rauhallista maisemaa jota hallitsivat metsät, taustalla kohoavat vuoret ja kaiken tämän kruunasi tyyni veden pinta mihin maisema heijastui koko komeudessaan. Vesi oli niin mystisen väristä.. en voi sano muuta, kuin menkää sinne jos vain suinkin kykenette! Meidän täytynee mennä tuolle suunnalle vielä uudestaan katsastamaan patikointireittejä ja kiertämään tuo Tre Cimen reitti joka tällä reissulla jäi tyngäksi. Jos en mukamas ennen tätä ollut koukussa Dolomiitteihin, niin viimeistään tämän jälkeen, ne veivät sydämeni!

22 kommenttia:

 1. Niin haluaisin tuonne Pohjois-Italian suunnalle. Olen käynyt Milanossa ja sen ympäristössä joskus kymmenisen vuotta sitten ja silloinkin vain melko pikaisesti. Noihin maisemiin voisi hyvin upottaa viikon jos toisenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, tuonne kannattaisi lähteä ihan ajan kanssa! Minulle syttyi sellainen palo takaisin että luulenpa löytäväni itseni tuolta jo heti ensi vuonna :D

   Poista
 2. Oi että <3 Tuo Lago di Braies on niin ihana! Muutenkin alue houkuttelee todella paljon ja Sveitsin reissulla iski pienoinen innostus päiväpatikointiakin kohtaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on ihana <3 Päiväpatikointi on Alpeilla Suomeen verrattuna ilmeisen raskasta mutta hyvin palkitsevaa - maisemat olivat ihan käsittämättömiä siellä minne autolla ei päässyt!

   Poista
 3. Vautsi mitä kuvia! En ole Dolomiiteilla ikinä käynyt kesällä, vain talvella laskemassa mutta pitää ehdottomasti joku vuosi mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! Kesäkuu oli oikein miellyttävää aikaa kaikin puolin. Ehkä minun pitäisi ottaa harkintaan myös hiihtoreissu talviaikaan tuolle suunnalle :)

   Poista
 4. Uskomattoman näköistä!! :) tonne on pakko päästö vielä joku päivä! Oon ite kanssa ottanut ton kukonlaulu taktiikan nähtävyyksille :D toimii hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sillä yleensä välttää ainakin enimmät turistimassat jos on ajoissa liikkeellä - toinen hyvä tapa on matkustaa pahimman high seasonin ulkopuolella! :)

   Poista
 5. Oih mitä maisemia, upeat kuvat! Aikaisen aamun hetkissä on jotain maagista ja hiljaista. Täytyy ehkä osuttaa tuo reitille jossain vaiheessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kannattaa ainakin poiketa tuonne jos suinkin mahdollista, ja suosittelen tosiaan aikaista aamua ajankohdaksi! :)

   Poista
 6. Vuoret <3. Upeita maisemia! En ole koskaan osannut Dolomiitteja harkita ihmeemmin matkakohteeksi, mutta nehän voisivat olla oiva valinta Alppien rinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoret ovat kyllä vieneet sydämeni. Kannattaa ehdottomasti ruveta harkitsemaan, siellä on ihanaa! Itseasiassa, ne kuuluvat Alppeihin, ovat nimetty kivilaji dolomiitin mukaan :) En tosin ole tarkemmin perehtynyt että mitä kivilajia muualla Alpeilla mahtaa olla :D

   Poista
 7. Alppimaisemat on ihan mielettömät. Me kiersimme 2016 kesällä Saksan, Itävallan, Italian ja Slovenian alpeilla, ja oli todella ueaa. Sloveniassa niitä muuten kutsutaan juliaanisiksi alpeiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olikin uusi tieto tuo nimitys - jos totta puhutaan niin en ole koskaan ajatellut Alppien jatkuvan Slovenian puolelle, olen vain ajatellut aina että sielläkin on jotain vuoria :D Alppimaisemat ovat tosiaan mielettömiä, niitä pitää päästä näkemään ehdottomasti lisää!

   Poista
 8. Meidän piti viime kesänä oleskella muutama päivä dolomiiteilla mutta viime hetkellä käytännön syistä jouduimme peruumaan menomme. Tuonne pääsen hetkeksi edes näiden kuvien ja juttujen kautta. Toivottavasti myös oikeasti jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sinäkin pääset, siellä on huikeita maisemia <3

   Poista
 9. Kerrassaan upeita maisemia! Asun Pohjois-Italiassa, mutta en ole tuolla päin seikkaillut laisinkaan. Ehkä vielä joskus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi jukra, kannattaa käydä! Erityisesti Lago di Braies oli aamulla oikein taianomainen paikka :)

   Poista
 10. Ihanan näköisiä maisemia! Dolomiitit ovat myös mun bucket-listalla, tänä kesänä kävin ihailemassa Cinque Terreä, olisko seuraavalla Italian reissulla sitten jo dolomiittien vuoro. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa vakavasti harkita josko olisi :D Minulla onkin muu Italia täysin "koluamatta", haaveissa olisi pidempi road trip vaikka koko Italian halki! Cinque Terre taas löytyy omalta bucket listaltani :)

   Poista
 11. Dolomiitit on yksi minun toivekohde! Siellä on varmasti hyvät patikointireitit ja tiedän tasan tarkkaan mitä tarkoitat tuolla 3 km ja 2 tuntia :) Minulle käy aina sama juttu, eikä kukaan halua lähteä mun kanssa patikoimaan ensimmäisen kerran jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, välillä käy niin että matkan teko on hidasta kun jatkuvasti on pysähdyttävä kuvaamaan :D Meidän kokemusten mukaan Dolomiiteilla oli oikein selkeät ja hyväkuntoiset patikointireitit, palaamme mielellämme uudelleen (uusille reiteille - niitähän jäi valtavasti koluamatta!)

   Poista