perjantai 16. syyskuuta 2016

#62 Pidennetty viikonloppu Krakovassa

Ajankohta: 2016, syyskuu

Elokuun lopussa jo koleaksi muuttunut sää kotikulmilla Suomessa vaihtui kolmeksi päiväksi helteisiin lämpötiloihin Krakovaan, kun suuntasimme ystäväni kanssa viettämään pidennettyä viikonloppulomaa Puolan toiseksi suurimpaan kaupunkiin. Mikään varsinainen shoppailureissu tämän ei ollut tarkoitus olla - eikä se sitä ollutkaan, vaikka toki me hieman myös korttia vingutimme - vaan pääasiassa kohde valikoitui hieman vakavammasta syystä. Olimme perillä torstai illasta sunnuntai iltaan ja vietimme koko sunnuntain käyden opastetulla kierroksella Auschwitz-Birkenaussa. Kolmeen kokonaiseen päivään mahtui myös sitä shoppailua Krakovan keskustan ulkopuolella sijaitsevassa Factory Outlet -myymälässä, Wieliczkan suolakaivoksella vierailu, tutustumista vanhaan kaupunkiin ja Wawelin linnaan, iltapäivän viettoa Kazimierzin juutalaiskaupunginosassa ja viimeisenä museovierailu Schindlerin tehtaalla. Paljon siis ehtii kolmessa päivässä ja jos pidätte tällaista tahtia yllä, voin taata, illalla uni maistuu!

Krakova ei olisi Pidennetty viikonloppu reissukohde -listani kärkipäässä, jos en välttämättä haluaisi käydä surullisen kuuluisassa Auschwitzissa. Täällä ruoka oli ihan hyvää ja edullistakin, samoin olut, viiniäkin saimme nautiskella ravintolassa alle 10€ /karahvi hintaan. Krakovan vanha kaupunki on säilynyt, mutta viehättävämpiä löytyy Euroopasta takuulla - jos satut pitämään niistä kapeista kujista, ylöspäin kapenevista taloista ja hassuista ovi- ja ikkuna-aukoista jotka ovat jokainen omanlaisensa. Wawelin kuninkaan linnan alueella kiertelimme ilta-aikaan, emmekä tutustuneet sisätiloihin. Ehkäpä tämä olikin virhe, jospa linna olisikin ollut käymisen arvoinen ja nostanut Krakovan pisteitä? Kartalla näkyi myös Lohikäärmeen luola Wawelin linnan kohdalla, tämäkin olisi kai pitänyt nähdä?

Perjantaina aamulla puistossa, hyvin oli rauhallista

Kaupunki oli hotellimme lähiseuduilta melko ankean oloinen, jos suunnisti vanhasta kaupungista pois päin. Yövyimme Art & Garden Residence -hotellissa, vajaan kilometrin päässä vanhan kaupungin laidalta ja hotelli olikin onnistunut nappivalinta! Oli Krakovassa hotellin lisäksi muutakin hyvää, itse pidin suolakaivoksessa vierailua ihan hauskana vaihteluna, tähän asti kun olemme Mikon kanssa tottuneet reissuillamme omatoimiseen tutkiskeluun. Suolakaivokselle pääsi vain oppaan kanssa ja siinä kierroksen aikana opas sitten tarinoi toki kaivoksen historiasta ja vaiheista. Uusi ja hauska kokemus - ehkä kynnys opastetuille turistikierroksille osallistumiseen madaltuikin tällä reissulla. Myös Kazimierzin kaupunginosassa oli mukava tunnelma ja iltapäivä vierähti täällä hujauksessa. Schindlerin museoon tutustuimme hujauksessa (meillä meni siihen noin tunti), siellä olisi varmasti saanut menemään pari-kolme tuntia jos emme olisi olleet niin nuutuneita kuin Auschwitzin jäljiltä olimme. Summa summarum, Krakovaan kannattaa mielestäni matkustaa pidennetylle viikonlopulle, jos historia ja eritoten sotahistoria kiinnostaa. 

Mielenkiintoinen julksivumaalaus - mitehkähän Suomessa kävisi jos tämän
tyyppistä ratkaisua ehdotettaisiin vaikkapa Joensuun keskustaan, menisikö läpi? :D

Tässä postauksessa on siis tiivistettynä se ohjelma, mihin meillä riitti kunto ja rahat sekä ennen kaikkea mielenkiinto. En väitä alkuukaan, että nämä meidän tekemät jutut olisivat niitä must see/do -asioita Krakovassa, ennemminkin ne kuuluvat valtaosan kaupungissa vierailevista turisteista puuhalistalle. Jos aikaa olisi ollut päivä enemmän, olisin ehkä vuokrannut auton ja tutustunut lähiseutuihin tai perehtynyt tarkemmin museotarjontaan. Tämä reissu oli siinä mielessä historiallinen, että selvisin siitä ilman Mikkoa (hurraa!) ja minulla oli ensimmäistä kertaa ulkomailla kunnollinen kamera mukanani, joten kuvaus - ja erityisesti sen harjoittelu - vei suuren huomion. Tässäpä hieman kuvasatoa mitä sain aikaan, jatkossa vielä luvassa ainakin omat vinkkini viikonloppureissulle Krakovaan, jossa kerron hieman tarkemmin kolmen päivän perusteella muodostuneet omat suosikkini, ja teen myös todennäköisesti oma postauksen Auschwitzista.
Wawelin linnaKuubalainen baari, ei tullut käytyä mutta silmiinpistävä sisäänkäynti
pisti kuvaamaan.


Oli niitä siistittyjäkin julkisivuja, vaikka aluksi tuntui että samaa harmaata
kaikkialla.

Suolakaivos ja tyypillinen käytävä syvyyksissä. Vanhimmat
puut seinillä olivat lähes 700 vuotta vanhoja.

Kattokruunut - suolaa tottakai.

Verkahalli, turisteille matkamuistoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti