tiistai 4. marraskuuta 2014

#11 Ruispiparkakut vastaan valkoiset piparkakut

Viime lauantaina oli selvästi hyvä päivä leipoa ensimmäiset jouluherkut - vaihtuihan kuukausi sentään marraskuulle! Kävin kirjastosta lainaan Margit Heikkilän Isoäidin piparkakkukirjan (tässä postauksessa siis kirjan ohjeet) ja päädyin tekemään kaksi taikinaa: valkoisten piparkakkujen ja ruispiparkakkujen taikinat. Tein nämä jo torstaina valmiiksi odottamaan lauantain leipomissessiota - ruispiparitaikina tulikin tehdä valmiiksi vähintään edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan.


Ruistaikina menossa jääkaappiin

Tätä valkoisten piparkakkujen taikinaa ei ohjeistettu säilyttämään
yön yli kylmässä, siitä olisi voinut leipoa piparit saman tien.


Valkoiset piparkakut, ohje:

250 g voita
250 g sokeria (itse laitoin n.2,5 dl)
2,5 kananmunaa (itse laitoin 3 kpl)
n. 500 g vehnäjauhoja (7-8 dl)
1 tl soodaa
 (voiteluun puolikas muna)

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen. Kirja ohjeistaa säästämään viimeisestä munasta puolet piparien voiteluun, mutta itse en voidellut vaan laitoin taikinaan kolme kokonaista munaa.
2. Sekoita sooda osaan jauhoja, lisää taikinaan. Lisää loput jauhot.

Kannattaa paistaa (kirjakin niin ohjeistaa) koekakkuja muutama, että näet, kuinka paksuksi taikina kannattaa kaulita. Minulla kävi aluksi muutama hups  - toisin sanoen kärtsähtäneet piparit - mutta loput pellilliset onneksi onnistuivat. Kirja ohjeistaa voitelemaan piparit munalla ja ripottelemaan päälle sokeri-kaneli seosta mutta minä jätin tämän väliin ja koristelin jäähtyneet piparit sokerikuorrutteella. Paistoin 200 asteessa pipareita n. 6 minuttia, tämäkin kannattaa tsekata ensimmäisellä pellillisellä (mikä on sopiva aika). 








Ruispiparit ohje:

0,5 dl hunajaa
0,5 dl siirappia
0,5 dl sulatettua voita
1 muna
2,5 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa tai leivinjauhetta
1 rkl piparkakkumaustetta

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. 
2. Mittaa kulhoon hunaja ja siirappi. Lisää joukkoon sulatettu voi, piparkakkumausteseos ja muna.
3. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.
4. Anna taikinan levätä jääkaapissa yön yli.
5. Paista 200 asteessa 5-7 min.

Ruispipareiden kanssa kannattaa olla myös tarkkana varsinkin ensimmäisellä pellillisellä paisto ajan kanssa. Näidenkin kanssa minulla kävi pikku hups, mutta onneksi ei mennyt kuin osa pipareista tumman puolelle ;)




Ruispipareissa maistoi perinteisen piparin.

Ei näistä ihan valkeita tullut. Hyvin paljon oli pikkuleipien makua, ei pipareiden ollenkaan.


Luulenpa, että tulevina jouluina saatan perinteisten pipareiden rinnalle leipoa ruispiparkakkuja. Valkoiset piparit jääkööt muihin kekkereihin. Tässä marraskuun piparit ja joulukuulle (ja jouluksi!) tehdään sitten perinteisiä piparkakkuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti