maanantai 8. joulukuuta 2014

#12 Porkwok elikkä tosissaan possuwokki - ja vähän sushia

Tässä marras-joulukuun vaihteessa olemme intoutuneet kokkaamaan aasialaisen keittiön ruokia. Kyllä minun mielestäni voidaan puhua jo innostumisesta, jos teimme kahden viikon sisällä kahdesti sushia (eka kerta) ja tämän viikon teemana on wokki! Alla taidonnäyte sushista - mikä muuten oli tavattoman hyvää, viimeksi olen syönyt sitä muistaakseni alakouluikäisenä, eli noin 15 vuotta sitten.








Harjoituskierroksen sushin suhteen pidimme pariviikkoa sitten ja hyväksi todettuamme päätin tarjoilla sitä pikkuruisen pikkuisissa pikkujouluissa - tonnikalatäytteellä. Ja menivät kuin kuumille kiville :)

Tällä viikolla lounasruokana on wokkia. Meillä on tapana valmistaa 2-3 päivän ruuat töihin ettei tarvitse käydä ulkona syömässä kallista lounasta. Koska ulkonasyödessä annoskootkin olivat isompia, on mielestäni eväslounas parempi vaihtoehto - itsellä ainakin helposti lautanen täyttyi jo saalaatista ja siihen päälle vielä valtava määrä pääruokaa, ei hyvä. Nykyään siis lämmin ruoka valmiina ja lisukkeeksi tekaisen aamulla raastetta tai muuta salaattia (jos tarve vaatii). 

Vaikka tykkään käydä syömässä ulkona kiinalaista, en ole sitä ikinä (ikinä!) kotona laittanut. Sunnuntaina tehtiin sitten parin päivän possuwokit - ja ai hyvä ihme miten hyvää siitä tulikaan! Tästä inspiroituneena ilmoitin, että keskiviikosta perjantaihin syödään sitten kanawokkia. Meiltä löytyy (lähes) aina kanaa pakkasesta, joten kävin vain täyttämässä vihannesvarastot tänään että huomiseksi on kaikki tarvittava ruoanlaittoa varten valmiina. Alla ohje wokin kastikkeeseen, jonka Mikko teki:

2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
1 rkl ruskeaa sokeria
2 tl valkoviinietikkaa
0,5 dl ketsuppia
0,5 dl ananasmehua
1,5 dl vettä
2 tl soijakastiketta

Meidän possuwokkiin (2 henkeä, 2 päivää) tuli 400g porsaan suikaloitua lihaa, pari kourallista tuoreita herkkusieniä, kaksi täysjyvänuudeli levyä, purkillinen ananasta (harmittavasti ei ollut tuoretta), 5 pientä porkkanaa, kourallinen cashew pähkinöitä, reilusti parsakaalia (kuva alla, en tajunnut mitata vaikka nykyään omistan keittiövaa'an). Kasvikset höyrystetään - olen totaalisen hurahtanut höyrystämiseen keittämisen sijaan! - porsaat, ananakset ja herkkusienet paistetaan ja nuudelit keitetään. Tämän jälkeen kaikki sekaisin pannulla ja kastike sotketaan joukkoon. Jokainen voi oman tarpeen ja maun mukaan laittaa kasviksia - meidän wokista löytyy jatkossa ainakin kukkakaalia lisäksi. 




Eikun wokkailemaan! Joulukuun kunniaksi tulossa piakkoin pipariohjetta, tällä kertaa niitä "perinteisiä" pipareita. Ja olenpa aloittanut jo jouluruokien valmistuksen, tehtiin nimittäin ensimmäiset laatikot pakkaseen odottamaan tulevaan juhlaa. Tulevana viikonloppuna on luvassa piirakan paistoa perinteitä kunnioittaen äidin ja mummon kanssa - siitä tulee mukavaa! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti