maanantai 15. joulukuuta 2014

#13 Talven keskellä kesäkurpitsapaistosta


Tänään meillä oli ruokakauppapäivä ja mietin jo aamusta alkaen, mitä syödään seuraavat 2-3 päivää. Pitkään aikaan emme ole tehneet tätä herkkuruokaa, jonka opinkin alun alkaen Mikolta. Hän sitä joskus ehdotti kokattavaksi ja minä hieman nenääni nyrpistellen suostuin - onneksi! Kesäkurpitsapaistoksesta on siis kyse, erittäin helppo, edullinen ja vähähiilihydraattinen ruoka ja kaiken hyvän lisäksi maukas!


Ohje: 
(5-6 annosta)

700g jauhelihaa
5 kpl keskikokoisia porkkanoita
2 kpl keskikokoista kesäkurpitsaa
1 purjosipuli 
(1 ruukku basilika)
4-5 dl vettä


Pilko ensin kaikki ainekset ja silppua basilika. Minä en ole koskaan ennen laittanut kesäkurpitsa paistokseen basilikaa, joten tätä kirjoittaessa en voi sanoa, sopiko se siihen ja oliko määrä sopiva. Ilman basilikaa ollaan tähän asti pärjätty hyvin, mutta nyt ajattelin kokeilla ja siksi laitoin sen reseptiinkin.
Paista (ja mausta oman maun mukaan) jauheliha. Kun liha on kypsää, siirrä paistinpannu pois liedeltä ja sekoita basilika ja purjosipuli jauhelihan sekaan. 
Voitele vuoka (itse käytin oliiviöljyä ja pullasutia) ja aloita vuuan täyttäminen kesäkurpitsa lohkoilla. Lado kurpitsat alimmaksi ja levitä puolet jauhelihasta päälle tasaisesti. Lado toinen kerros kesäkurpitsan siivuja ja taas kerros jauhelihaa. Viimeisenä lado jauhelihan päälle porkkanasiivut ja päällimmäiseksi loput kesäkurpitsasiivut. Kaada vesi sekaan.
Jos käytät juustoa (tästä en olekaan kertonut täällä - meillä on jätetty maitotuotteet ja suurin osa viljatuotteista), voit ripotella paiston puolivälissä juustoa päälle - tähän sitä ei tullut mutta aiemmin olemme laittaneet juustoraastetta päälle.
Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 35-40 min. Jos porkkanat eivät ole kypsyneet, voit laittaa uunin pois päältä, paistoksen päälle folion ja paistos uuniin hautumaan noin 20 minuutiksi.




Voin kertoa, että tässä on yksi suosikkiruokani! En edes muista milloin viimeksi olisin tehnyt jauhelihasta esimerkiksi tavallisen makaronilaatikon - aina tulee vain tämä mieleen kun ajattelen laatikkoruokaa. 

Loppuviikon ruokalistalla on siis tiistaista torstaihin kesäkurpitsapaistosta ja perjantaista lauantaihin syödään kanaa ja kasviksia (hyörytettyjä - tietenkin!). Sunnuntaina luvassa viimeinen kauppareissu ennen joulua - hankintalistalla vielä kinkku, paistiainekset, graavilohi ja pitänee täydentää vihannes- ja salaattivarastoja. Silloin voi olla kaupassa tungosta joten varaudun pitkällä pinnalla ja huolellisesti laaditulla ostoslistalla. Sovittiin myös, että sunnuntaina käydään syömässä Pohjois-Karjalan tähän mennessä parhaaksi todetussa pitsapaikassa - Roihussa! Suosittelen, ravintola sijaitsee Joensuussa. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti