sunnuntai 8. helmikuuta 2015

#22 Thaimaan matkabudjetti - miten kävikään?

Ajankohta: 2015, tammikuu

Laskeskelin, että meidän Thaimaan reissumme alkuperäinen budjetti ylittyi hieman. Konkurssia emme reissun takia tehneet, mutta näin jälkeen päin ajateltuna olisi kannattanut vältellä tietyn näköisiä ravintoloita (esimerkkinä Dolphin Bay Resortin ravintola, jossa söimme lomamme kalleimman (noin 1100 baht eli melkein 30 €) illallisen ja mielestäni se oli myös reissumme huonoin! Eli ns. kalliimman näköisistä paikoista et välttämättä saa tilattua "aitoa" thaimaalaista ruokaa ja ruoka ylipäätään on länsimaalaisille suunnattua, joudut maksamaan ruoan hinnan päälle palvelumaksuja ja ties mitä veroja, etkä välttämättä saa tätä tietoosi ennen kuin laskun saatuasi.

Olen vähentänyt näistä luvuista pois Bangkokissa olo aikamme, sillä siellä meillä oli kalliimpi hotelli valmiiksi varattuna, ja näin olleen luvut ns. vääristyisivät. Tässä siis muulta matkustus ajalta keskimääräiset rahan kulutuksemme €/vuorokausi, (alun perin olin laskenut, että 60 € kahdelta hengeltä riittäisi ruokaan, juomaan, yöpymiseen, liikkumiseen ja pieniin ostoksiin, pääsylippuihin ja hierontoihin).

  • Yöpymiskustannukset keskimäärin: 25,6 €
  • Ruokakustannukset keskimäärin: 31,2 € (2 hengen)
  • Matkustukset, skootterin vuokrat: 135,8 €/17 vuorokauden aikana

Junan penkit 3. luokassa, melko epämukavat. Noin 200 km matka taittui 5 tunnissa
ja maksoi 92 baht (2,5 €) kahdelta hengeltä - hidasta mutta halpaa!

Miten näitä lukuja sitten kannattaa lukea? Jokaisen reissu on erilainen ja sisältää erilaisia aktiviteetteja, erilaista ruokaa ja erilaisia yöpaikkoja. Esimerkiksi meidän yöpaikat olivat kaikki hyvin siistejä, melkein kaikissa oli ilmastointi ja jääkaappi jne. Eli jos haluat nipistää hinnasta, kannattaa yöpyä halvoissa hostelleissa ja huoneissa. Kyselimme eri paikoista huoneiden hintoja ja tarjolla olisi ollut myös esim. 400 baht ja 600 baht huoneita, jotka olivat myös sen näköisiä. Jos olisimme olleet tiukalla budjetilla liikenteessä, olisi meidän täytynyt yöpyä tällaisissa edullisissa huoneissa. Meillä ei kuitenkaan ollut pakottavaa tarvetta nipistää kuluista, joten pysyimme hotellien suhteen samalla linjalla lähes koko reissun ajan. 

Ruokakustannukset olivat omasta mielestäni kohtuullisen alhaiset, toki olisimme voineet mennä joka ilta syömään esim. markkinoille tms. täällä kaksi henkeä sai syötyä esim. 120 - 180 baht (3 - 4,5 €). Laskemani ~31 € sisältää kahden hengen aamupalat, lounaan, illallisen ja kaikki kauppa/toriostokset ts. vedet, oluet, hedelmät, naposteltavat jne. Yleensä meidän lounas tai illallinen maksoivat kahdelta hengeltä 300 - 400 baht (8 - 10,5 €) mikä on minusta edullinen hinta maukkaasta, herkullisesta ravintola-annoksesta. Suomessa ei puhettakaan useampaa ruokalajia näillä hinnoilla.


Skoottereita Chumphonissa. Kätevä tapa liikkua rauhallisemmin liikennöidyissä
kaupungeissa.

Paikasta toiseen matkustamiseen menee rahaa - toki se on edullista Suomen hintatasoon verrattuna. Meillä bussimatkoja oli väleillä Bangkok - Hua Hin, Hua Hin - Sam Roi Yot, Chumphon - Krabi ja Krabi - Koh Lanta - Krabi. Jos olisimme vaihtaneet paikkaa esimerkiksi vain kerran, olisi meidän matkustuskustannuksista saanut hyvinkin miinustaa melkein 100 €! Skootterivuokraukset toki maksoivat myös jonkin verran, mutta näin pääsimme tutustumaan kauempana oleviin paikkoihin omaan tahtiin ja huomattavasti edullisemmin, kuin valmiiksi järjestetyillä kierroksilla.

Toivottavasti tästä selonteosta olisi jollekulle reissuun lähtevällä hyötyä / suuntaa antavaa apua matkabudjetin suunnittelussa. Toki on otettava huomioon, että meidän matkustusaika sattui juuri kalleimpaan aikaa, eli hotellit ovat hinnoitelleet huoneensa kalleimmilla hinnoilla. Jos olisimme tulleet maahan tammikuun lopussa, olisivat hinnatkin olleet edullisemmat ja tällä tavalla päiväbudjettia olisi saanut pienemmäksi, vaikkei olisi muuttanut reissusta mitään. Huomioitava on myös, että ostokset (shoppailu) eivät kuuluneet tähän, tosin me emme tehneet suuremmalti ostoksia kuin vasta Bangkokissa. Paljon olen myös lukenut siitä, miten kannattaa jättää kaikki kotiin ja ostaa paikan päältä koska Thaimaassa kaikki on niin halpaa. Totta tämäkin osittain, itse esimerkiksi jätin rantasandaalit Suomeen ja ostin Thaimaasta. Minun mielestä oli kuitenkin aivan sama ottaa esimerkiksi kaikki hygieniatuotteet mukaan - jos joku loppuu, häviää tai unohtuu, löydät tuotteen helposti kohteesta.

Chokeanan Tourin bussimatka Chumphonista Khok-Koihin maksoi 660 baht (17 €)
kahdelta hengeltä ja sisälsi pulloveden sekä lämpimän ruoan.


Yhteenvetona Thaimaassa kaksi henkeä pärjää 60 € päiväbudjetilla myös kalleimpaan turistisesonkiaikaan, jos ei matkusta kaupungista toiseen kovin usein vaan viettää lomansa yhdessä, kahdessa paikassa. Kannattaa harkita yöjunia ja -busseja pidemmillä matkoilla, jolloin säästät yhden yön hotellin hinnan. Jos vaihdat paikkaa usein, ole tarkkana ettet tule hinnan suhteen huijatuksi ja suosi junalla matkustamista. Ota selvää paikkakunnan "julkisesta" liikenteestä - esimerkiksi Hua Hinissa liikennöi lava-autobussi, jonka kyytiin voit hypätä mistä vaan ja jäädä pois missä vaan ja tämä maksoi vain 10 baht (0,25 €). 

Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti