tiistai 7. helmikuuta 2017

#72 Pääsiäinen Ukkohallalla, rauhallista menoa kaipaaville

Ajankohta: huhtikuu 2016

Pääsiäinen lähestyy ja monella on varmasti mielessä, mitä pyhinä tehdään; toiset suuntaavat Lappiin, toiset ulkomaille, joku saattaa jopa pysytellä ihan kotosallakin. Niille, jotka vielä arpovat (kuten minä tein tähän aikaan viime vuonna), mitä tekisi kun kaikki Lapin hiihtokeskusten "edullisemmat" majoitukset on jo täyteen buukattu ja ei huvittaisi maksaa kahta tonnia neljästä yöstä huvilassa jossain Rukan huipulla - tässä olisi luvassa vähän vinkkiä tähän probleemaan!Laskettelua rauhallisilla rinteillä


Tällainen Kerran vuodessa mäkeen -tyyppinen laskija, joka ei edes omista suksia ja monoja, lähtee mielellään hieman rauhallisempaan laskettelukeskukseen, joka tarjoaa loivia ja vähemmän kansoitettuja rinteitä. Saa nauttia ihan rauhassa laskemisesta ja ei tarvitse koko ajan pelätä milloin äkkijyrkkää ja jäistä laskua, milloin kymmeniä ohi viuhahtelevia kanssa laskijoita. Ukkohalla on tähän kohtaa ihan mainio paikka! Kävimme myös Paljakalla ja sama meno jatkui siellä - näiden kahden keskuksen välillä kulkee bussi, joten ilman autoa pääsee myös liikkumaan ja sama hissilippu käy molempiin keskuksiin. Keskityimme kuitenkin Ukkohallan rinteisiin ja alueeseen. Rinteitä on tarjolla monen tasoiselle laskijalle ja hissilippujen hinnat voit käydä kurkkaamassa täältä.

Elämäni ensimmäisen kerran uskaltauduin (ehkäpä osittain Sri Lankassa testatun lainelautailun ansiosta) kokeilemaan myös lumilautaa. Tähänkin löytyi ihan passelit rinteet ja tosiaan, väkeä ei perimmäisessä, loivassa mäessä ollut nimeksikään, joten aika turvallisin mielin sai pyllähdellä!


Lumikenkäilyä Kainuun vaaramaisemissa


Meillä oli omat lumikengät mukana, mutta jos et kyseisiä kapistuksia omista, voit myös vuokrata ne laskettelukeskuksen välinevuokraamosta. Suuntasimme yhtenä päivänä autolla Ukkohalla huipulle ja kävimme kiertämässä oman, viitoittamattoman reittimme, joka kulki rinteessä lähinnä siksakkia ylös-alas ja päädyimme lopulta takaisin lähtöpisteeseen. Tämän jälkeen luvassa oli makkaranpaistoa ja vaatteiden kuivattelua kodassa, ja sitten olikin aika siirtyä lepäilemään ennen iltarinteeseen menoa. Ukkohallalla on myös hiihtolatuja kilometritolkulla, kuten varmasti jokaisessa Suomen laskettelukeskuksessa, jossa lunta riittää ilman tykitystäkin. Lumikenkäilymaisemia en voi valtavasti hehkuttaa, sillä meillä sattui olemaan koko reissumme ajan kovin utuista sekä pilvistä ja näin ollen auringon kajastusta ei juurikaan näkynyt ja myös maisemat hävisivät näkymättömiin. Kuitenkin, puhtaassa luonnossa on aina mukavaa liikkua ja rauhassa saimme olla kun vastaantulijoita ei koko reissulla ollut kuin yksi. 

Varaa mökki tai yövy Ski-In huoneistossa


Ukkohallan rinteisiin pääsee kätevästi suoraan Ski-In huoneistosta. Me kuitenkin valitsimme mökkimajoituksen, joka sijaitsi sekin aivan laskettelukeskuksen tuntumassa; muutama minuutti autolla, kävellen lammen jään yli reilu kymmenen minuuttia. Mökki keskittymän ja hiihtokeskuksen väliin jäi lampi, jonka jäällä kävimmekin useaan otteeseen mm. koiria juoksuttamassa. Ski-In huoneistojen yhteydestä löytyy ainakin kuntosali ja saunamaailma. Täällä saa löylyt testattua useammassa saunassa, itselleni mieleen jäivät ainakin savusauna, Uralin luolasauna ja Päresauna - jossa oli muuten suhteellisen tiivis tunnelma. Lisäksi pihapiirissä oli ainakin meidän siellä käydessämme kaksi paljua, ja olisipa ollut mahdollisuus avantoonkin pulahtaa. Saunaosastolta löytyy myös uima-allas, poreallas ja miellyttävä infrapunasauna. Muista ottaa kaksi omaa pyyhettä; toinen pukuhuoneeseen ja toinen sauna-osastolle. Ukkohallalta voi vuokrata pyyhkeitä, mutta mielestäni vuokra oli poskettoman hintainen (5€), kyllä pyyhkeen olisi kuulunut sisältyä hintaan kun kyseessä on tällainen paikka jossa nimenomaan ollaan enin aika se pyyhe päällä. Nostaisivat vaikka lipun hintaa sen verran, että on varaa antaa pyyhe mukaan, mutta näin jäisi asiakkaallekin täysin erilainen muisto kun ei tarvitsisi tähän takertua. Muuten olin kyllä tyytyväinen paikkaan, siistiä ja ruuhkatonta. 
Kaiken kaikkiaan Ukkohalla ei välttämättä ole After-Skissä viihtyvälle ja yöelämässä kukkuvalle paras mahdollinen laskettelukeskus, mutta tällaisesta rauhallisemmasta menosta pitävälle ja esimerkiksi lapsiperheille keskus on mielestäni juuri passeli. Palveluita ei ole yhtä paljon kuin Suomen suurimmissa laskettelukeskuksissa, mutta voiko sitä olettaakaan kun kyseessä on pienempi (ja myöskin edullisempi) paikka? Meille tämä riitti ja olimme kokonaisuuteen tyytyväisiä - mietimme jopa, että palaisimme Ukkohallalle kesä aikaan ja kävisimme patikoimassa, saa nähdä toteutuuko tulevana kesänä vai joskus tulevaisuudessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti