tiistai 24. tammikuuta 2017

#71 Mitä vuosi 2017 tuo tullessaan?

Terveisiä vuoden 2017 Matka -messuilta! Jo vuosi sitten olisin mieluillut näille messuille, mutta olimme tuolloin reissun päällä Sri Lankassa. Päätin sitten silloin, että vuoden päästä mennään ja tosiaan, nyt saatiin soviteltua tämä viikonloppu vapaaksi muusta ohjelmasta jo hyvissä ajoin. Meillä olikin oikein antoisa ja hauska reissuviikonloppu, messujen lisäksi kävimme niin ravintolassa syömässä kuin vietimme kotibrunssia veljeni luona, ihastelimme meren rannassa pakkas säässä auringon nousua ja pidimme lautapeli-iltaa - aika täydellinen viikonloppu siis! Messuilta saatiin (kirjaimellisesti) kassillinen ideoita ja tietoa niin oppaiden, esitteiden kuin karttojenkin muodossa tämän vuoden reissuille, ja myös niille tulevien vuosien. Yritin kuitenkin hillitä itseäni, etten ihan joka kojulla pysähdy, vaan niillä ajankohtaisimmilla. En ihan onnistunut! Messuilla kuluikin aika kuin siivillä ja pakko myöntää, että lopulta oli jo informaatio ähky ja piti päästä äkkiä pois.

Pureudutaan nyt hieman tarkemmin tämän vuoden matkustussuunnitelmiimme - niin ulkomaille kuin koti-Suomeen suuntautuviin. Ajattelin myös avata teille hieman, millainen lomareissu on mielestäni sopivin ja mieluisin minulle. Mutta ensin ne suunnitelmat. Tälle vuodelle on yhdet lennot varattuna ja voisinpa sanoa että melkein kahdet; San Fraciscon lennot ovat olleet suunnittelemallemme matkustusajankohdalle niin edulliset, että läheltä on liipannut jo monena päivänä. Taidamme kuitenkin jättää lentojen oston myöhemmälle kevääseen. Ja tosiaan, huhtikuussa teemme viiden päivän reissun, jonka kohde pysyköön salassa Helsinki-Vantaalle saakka. Olen siitä kyllä aika innoissani, katsotaan miten salailu onnistuu!

Suomi 100 vuotta, matkailua kotimaassa


Ajatuksena olisi matkustella myös kotimaassa mahdollisimman paljon vapaa-ajan sallimissa puitteissa. Olen ajatellut, että keskitytään tänä vuonna Pohjois-Karjalaan, koska meillä on täällä niin upea luonto ja kivoja pikku kaupunkeja sekä kyliä. Näin ollen varsinkin kesä aikaan on helppo tehdä viikonloppu reissuja ja tutustua kotiseutuun paremmin. Monelle Kolin ja Patvinsuon kansallispuistot ovat tuttuja, samoin Ilosaarirock Joensuussa heinäkuun puolessa välissä, mutta kuinka moni voi sanoa tutustuneensa Ilomantsiin tai Tohmajärveen? Jospa siihen saataisiin tänä vuonna muutos, omalta osaltani pyrin kirjoittamaan teille lukijoille kaiken mielenkiintoisen, mitä vain irti saan. Haaveena siis olisi, jos suinkin vain ylimääräisiä viikonloppuja jää, päästä tutustumaan nykyiseen kotikuntaani, Tohmajärveen, paremmin ja sen lisäksi tehdä ainakin muutama reissu Ilomantsin suunnalle.

Olinkin suhteellisen innoissani, kun näin messuilla Ilomantsin oman kojun; olin heti kyselemässä retkeilykarttoja ja tulevan kesän tapahtumista esitteitä. 

Suoraan sanottuna, en jaksanut etukäteen kovin hyvin perehtyä messu tarjontaan, vaan ajattelin, että kierretään joka käytävällä ja pysähdytään niihin meille tärkeimpiin. Ilomantsin, Hossan ja Visit Karelian messukojuilla menikin kiitettävästi aikaa ja Suomen juhlavuoden kunniaksi täällä blogissaan keskitytään tänä vuonna mahdollisimman paljon kotimaan ja oman lähiseutuni matkailutarjontaan.
Ulkomaille lähelle ja kauas


Tosiaan, huhtikuun reissu aukeaa koko kansan tietoisuuteen sitten lähtöpäivänä, mutta sen jälkeen on ainakin kaksi lähestulkoon lukkoon lyötyä reissua; lähdemme näillä näkymin toukokuussa Tallinaan viikonloppureissulle (jee, en ole ennen tutustunut kaupunkiin, mutta kuullut ja lukenut hyviä juttuja, joten olen ihan innoissani!) ja kesäkuussa Yhdysvaltoihin road tripille ja patikoimaan. Vahvasti olen kallistunut oman pääni sisällä San Franciscoon ja Yosemiten kansallispuistoon, tosin Yellow Stone kiinnostaisi myös, mutta sinne matkustus tulisi todennäköisesti aika paljon kalliimmaksi ainakin lentojen osalta, joten todennäköisesti jätämme sen tuleville vuosille ja menemme nyt sinne ihan länteen.

Tietysti Yhdysvallat on pullollaan kansallispuistoja, joten voipi olla, että mieli vielä muuttuu kohteen suhteen - varsinkin jos bongaamme edulliset lennot jonnekin muualle kuin San Franciscoon. 

Kaksi viikkoa on jokatapauksessa ajatus suhata autolla edestakaisin ja säästää loput kesälomapäivät elo-syyskuulle - silloin on luvassa todella mielenkiintoinen loma, josta kerron lähempänä lisää. Loppu vuodesta sitten lähdemme uudelleen jenkkeihin, New Yorkiin. Juttuhan meni niin, että minä ilmoitin haluavani sinne tänä vuonna, ja olin ynnäilemässä sitä tuon kesäkuun reissun yhteyteen. Tuskailin asian kanssa ääneen, riittääkö kaksi viikkoa mihinkään jos käymme Cityssä ja sitten vielä lennämme johonkin toiseen kaupunkiin lähelle upeita kansallispuistoja. Ei riitä, totesimme Mikon kanssa molemmat. Täytyy sanoa, että minulla on kyllä maailman ymmärtäväisin ja paras mies, hän nimittäin ymmärsi täysin tämän New Yorkin kaipuuni ja sanoi, että päästäänhän me sinne sitten loppuvuodestakin - voitteko uskoa! Nyt on siis turha perua puheita ja omia ehdotuksia, marraskuinen Manhattan on niin selvästi tajunnassani. ;)


Millainen lomailu sopii minulle


Jotkut reissaavat mielellään vaivattomasti paketti matkoilla, toiset omatoimisesti reissun tarkkaan etukäteen suunnitellen tai sitten ainoastaan lennot buukaten fiilis pohjalta. Itse olen kahden viimeisen välissä palloilija. Tykkään kyllä suunnitella matkoja etukäteen, mutta huomasin viime syksyisellä 1,5kk kestäneellä reissulla, että kiva on toisinaan mennä myös fiiliksen mukaan. Suunnittelua en kuitenkaan aio jättää, kyllä viikon tai parin reissulla on mukavampaa kun ei tarvitse käyttää aikaa tulevien päivien aktiviteettien miettimiseen, vaan voi keskittyä oleelliseen, siihen matkustamiseen ja kokemiseen.
Olen aina ollut sellainen auringosta ja lämmöstä nauttiva, ylipäätään kesä on ollut suosikki vuodenaika pienestä pitäen. Jos joskus vuosia sitten (kun en edes haaveillut matkustuksesta) joku olisi sanonut minulle, että käytät kaikki lomasi tulevaisuudessa reissaamiseen, olisin kohottanut kulmaani hämmästyneenä. Lukioikäisenä kyllä huokailin, kun tuttavat lähtivät vaihto-opiskelemaan tai kaukolomalle. Pieni reissukipinä oli jossain, muttei se sen kummemmin syttynyt, koska keskityin hevosharrastukseeni. Eipä silloin varsinkaan kiinnostanut kuin korkeintaan se auringon alla makailu, ei ainakaan mikään vaellusloma tai muun, kuin merimaisema ihailu. Ensimmäiset reissut ulkomaille, tarkemmin Saksan, keskittyivät lähinnä shoppailuun, julmetun vaateläjän haalimiseen ja "pakollisten" nähtävyyksien hehkutukseen.

Sittemmin olen ruvennut miettimään niin kulutustottumuksiani kuin myös tutustumaan tarkemmin niihin nähtävyyksiin ja historiaan. 

Miellyttävin loma ja kohde onkin mielestäni sellainen, joka herättää tunteita ja ajatuksia - olipa kyse sitten luontokohteesta tai arkkitehtonisesti merkittävästä, turistien kansoittamasta rakennuksesta. Jos vastataan suoraan kysymykseen, minulle sopii parhaiten kahden viikon mittainen, aktiivinen loma vaihtelevassa ympäristössä. Vaeltaminen, luonnosta sekä maisemista nauttiminen, paikalliseen elämäntyyliin tutustuminen - siinä kolme asiaa, jotka tekevät täydellisen loman. Minun ei missään nimessä ei kannata jumiutua lyhyellä, parin viikon mittaisella lomalla paikoilleen, vaan vaihtaa maisemaa ja pitää aistit herkkinä. Näin tulee kotiin palattua tunne, että jotain tuli koettua ja nähtyä. Jos minun pitäisi valita, matkustanko vain kaupunki tai vain luontokohteisiin, valinta on helppo; matkustaisin vain luonnon keskelle (New Yorkin kautta ;). Tänä vuonna luvassa on onneksi niin luontokohteita kuin kaupunkejakin - ja olenhan vasta Perussa menossa tässä "postaussarjassani" liittyen meidän Etelä-Amerikan reissuun, joten pysykää kuulolla, monta hyvää juttua ja tarinaa on vielä jakamatta!

PS. Tässä jo hieman esimakua, Suomikuvat viime kesän patikoiltamme ja alempana olevat kuvat Chilestä, sekä Santiagosta että Valparaisosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti