torstai 1. kesäkuuta 2017

#76 Rummu, Viro - Veden ympäröimä vankila

Ajankohta: toukokuu 2017

Saavuimme Tallinnaan Eckerö Linen tasaisella kyydillä helatorstaina aamulla ja olimme vastaanottaneet majoituspaikkamme avaimet puoleen päivään mennessä. Pientä sadekuuroa oli iltapäivälle luvassa ja jostain se ajatus lähti liikkeelle ehkäpä juuri säästä johtuen: jospa lähdetäänkin ajelulle. Pika googlettelun perusteella kohteeksi valikoitua Rummu, vajaan tunnin ajomatkan päässä Tallinnan keskustasta Haapsalun suuntaan. Vettä tosiaan ripeksi hieman matkan aikana mutta se loppui viimeistään päämäärämme päästyämme.


Neuvostoliiton aikakaudelta peräisin oleva louhos- ja vankila-alue olivat pahoin rapistuneet. Tunnelma oli muutenkin hieman alakuloinen harmaan sään takia. Tuo harmaus jotenkin sopi ympäristöön, kaikki näytti varmasti kaksin verroin surkeammalta. Sain urkittua tietooni, että kivilouhos ja vankila molemmat lakkautettiin vuonna 1991. Talot olivat vielä pystyssä - miten paljon rakenteita on sortunut vuosien saatossa, sen tietävät vain uhkarohkeat sukeltajat, joita ilmeisesti riittää kielloista ja varoituskylteistä huolimatta. Koko paikka näytti kuvissa sen verran jännittävältä, mysteeriseltä kirkkaine vesineen, joten sinnehän piti päästä. Ja olihan se kaikessa kurjuudessaan kuitenkin myös ihan nätti paikka, kesällä ruuhkaan saakka auringon palvojien suosiossa. Myös valtavan kokoisilla hiekkavuorilla riittää "kiipeilijöitä", tälläkin reissulla bongasimme muutaman paikallisen nuoren. 


Kaiken kaikkiaan reissu Rummulle oli ihan kiva, näimme matkalla paljon muutakin mielenkiintoista ja meille iski tajuntaan, kuinka pieni maa Viro oikeasti on! Aiomme varmasti tehdä lähivuosina jonkinmoisen road tripin Baltian maissa, sillä etäisyydet ovat toden totta lyhyitä ja nähtävää riittää varmasti.

Kerrottakoon vielä, että minulla oli aika matalat odotukset tälle Tallinnan reissulle juurikin kohteen takia, joten matka pääsi kaikin puolin yllättämään positiivisesti ja se meni erittäin paljon yli odotusten, mikä on tietenkin aina mieltä piristävää kun huomaat että tämähän olikin jotain paljon parempaa mitä etukäteen ajattelit. Meidän Tallinnan matkasta onkin tulossa vielä useampi kirjoitus, samoin Berliinin reissu odottaa läpikäymistään. Pian on aika pakata laukut, taas. Tarkalleen ottaen reilun viikon kuluttua lähdemme rinkat selässä Italiaan, uusi teltta odottaa testausta ja samoin vaellussauvat, joten sellaistakin arviota on varmasti luvassa. Tässä on ollut niin paljon kaikenlaista hässäkkää koko kevään ja alku kesän, että reissu tuleekin eteen yllättävän nopeasti. Eipähän olla ainakaan liian tarkkoja etukäteissuunnitelmia ehditty tekemään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti