torstai 22. kesäkuuta 2017

#77 Seitsemän kertaa Tallinna

Monelle suomalaiselle Tallinna on varmasti tuttuakin tutumpi matkustus kohde. Minulle alkukesästä 2017 toteutettu kolmen yön kestoinen reissu lähinaapuriimme oli kolmas laatuaan, mutten aiemmin ole poistunut laivasta kuin korkeintaan satama alueelle, joten tämän voi oikeastaan laskea ensimmäiseksi Tallinnan vierailukseni. Matkan taitoimme Eckerö Finlandialla ja mennessä meille oli varattuna lounge, joka oli kieltämättä sen verran mukava ja rauhallinen kokemus, että jatkossakin aiomme muutamalla extra eurolla mennä perus buffetin sijaan kiireettömämpään ympäristöön.

Minulla ei jostain syystä ollut kovinkaan paljon odotuksia koko reissulle, joten olinkin hyvin iloinen kun Tallinna yllätti meidät positiivisesti. Tässä omat suosikkini, toivottavasti tulee jotain uutta myös vanhoille Tallinnan kävijöille! Nämä ei ole missään paremmuus järjestykseessä.


1. Olevisten kirkko
3 euroa, vajaat 300 rappusta ahtaassa pyöreässä portaikossa. Tämän vaivannäön jälkeen näkymät vanhan kaupungin ylle sekä merelle ovat huikeat. Kuvat puhukoot puolestaan.


2. Bastionin tunnelit
Opastettuja kierroksia 9 euron hintaan myös suomeksi. Kannattaa kuitenkin harkita englannin kielistä kierrosta, sillä suomenkielisessä on omat riskinsä; humalan huuruiset, näsäviisaita kommentteja laukovat kansalaistoverimme. Joka tapauksessa, tunnelit olivat käymisen arvoinen paikka. Varaudu lämpimällä vaatetuksella, ainakin pitkähihainen paita on hyvä olla mukana. Kierrokselle pääsee Kiek in de Kök museosta, joka sijaitsee yhdessä vanhan kaupungin keskiaikaisista puolustustorneista. Kiertelimme myös museossa (eri lippu, 5€), mutta tunnelikierros oli enemmän mieleeni. Kierros maan alla oli kuin aikamatka, opas kertoi meille mm. millaisessa käytössä tunnelit ovat olleet eri aikakausilla, niiden rakentamisesta aivan näihin päiviin saakka.


3. Vanha kaupunki
Noh, kukapa ei kävisi vanhassa kaupungissa Tallinnassa vieraillessaan? Kannattaa suunnata jo hyvissä ajoin aamulla, kadut ovat kieltämättä viehättävämpiä silloin. Puolilta päivin alkoi ruuhka, joka piti sisällään paikallisten lisäksi (humalaisia) suomalaisia, (muuten vaan äänekkäitä) aasialaisia ja (niin sivistyneitä) pohjoismaalaisia (poislukien me suomalaiset). Vitsailut sikseen, kyllä minun mielestä Tallinnan vanha kaupunki oli nätti ja kiertelyn arvoinen. Myös ilmaiset näköalapaikat Toompean mäellä kannatti käydä tsekkaamassa.

4. Swissotel kattobaari
Illalla auringon laskun aikaan ja sen jälkeen Tallinna sai uudet kasvot ylhäältä katsottuna. Kymmenen euron arvoinen mansikka margarita oli taivaallinen ja henkilökunta oli oikein ystävällistä. Ensi kerralla uudestaan! Pukukoodi smart casual.

5. Huonepakopeli
Kävimme jopa kahdessa eri paikassa pelaamassa huonepakopeliä. Ensin meillä oli varattuna huone neljälle mutta ystäviemme tulo myöhästyi, joten menimme Mikon kanssa kahdestaan. Claustrophobian Baker street 221B oli kinkkinen ja selvitimme sen viimeisillä minuuteilla. Palvelu oli todella hyvää ja tänne palaamme varmasti!
Exit Roomin Procedures selvitettiin seuraavana iltana neljästään ja sieltäkin ulostauduimme viimeisten minuuttien aikana. Pidin enemmän Claustrophobiasta paikkana ja palvelun tarjoajana, mutta molemmat olivat hyviä ja eikä mitään varsinaista vikaa tai moitittavaa ilmennyt. Exit Roomilla oli enemmän huoneita tarjolla, molemmilla on netti ajanvarauspalvelu.

Tallinnassa useimmat huoneet näyttivät olevat joko 2-3 hengelle tai 2-4 hengelle, joten pelaamaan on matala kynnys lähteä vaikka olisi kahdestaan siipan tai ystävän kanssa viikonlopun vietossa. Hinnatkin olivat Suomeen verrattuna matalat, perjantaina alku illasta saatiin huone 45€ hintaan, eikä viikonloppunakaan tarvinnut maksaa 65€ enempää - ja tämä on tosiaan huoneen hinta, jonka koko pelaaja porukka jakaa keskenään. Ei siis paha verrattuna esim. Joensuun hintoihin.

6. Ruoka ja ravintolat
Kävimme kolmen päivän reissumme aikana syömässä ulkona - kahvittelut mukaan lukien - viidesti, plus yksi take away sushi. Kaikki olivat todella herkullisia ja olin toden totta yllättynyt, miten hyviä ravintoloita Tallinnalla oli tarjottavana, vaikkemme niitä etsimällä etsineet tai juurikaan suosituksia lukeneet. Tallinnaan voisi siis tuon perusteella lähteä ihan jo hyvien ravintoloiden perässä. Tämä ei varmastikaan monelle tule yllätyksenä, olinhan itsekin lukenut monesta blogista Tallinnan ravintoloiden hehkutusta, mutta silti jaksoin ihmetellä että miten kaikki valitsemamme ruokapaikat menivät niin nappiin?
7. Vanhat puutalot keskustan tuntumassa
Kiertelimme myös Tallinnan keskustassa Vanhan kaupungin vastakkaisella suunnalla ja bongailimme söpön värisiä puutaloja. Aika moni taloista oli aivan rapistuneessa kunnossa, mutta löytyipä sieltä niitä kunnostettujakin. Yllätys oli, että niin paljon vanhoja puutaloja löytyi keskeiseltä alueelta. Suuntasimme siis Narva maantietä pitkin itään ja siitä etelään pienemmille kujille. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti