sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

#28 Miten teillä on vara matkustella?

Tyypillinen kysymys, johon itsekin aikoinaan sorruin lukemattomia kertoja - jos en suoraan niin omassa mielessäni. "Kylläpäs teillä on ylimääräistä rahaa", "Ei kyllä minun tuloilla noin paljon reissata" ja "Miten teillä on taas vara lähteä". Näitähän riittää. Kyllä voin omasta puolestani sanoa, että ei ole meikäläiselläkään aiemmin ollut vara lähteä eikä sen puoleen oikein mahdollisuuttakaan. Yksinelävänä minulla oli hevonen maksettavana, enkä suoraan sanottuna kiinnittänyt yhtään huomiota rahankäyttööni. Toisin sanoen kaupassa kävin vähintään joka toinen päivä, ostin paljon valmisruokia ja mitä nyt sillä hetkellä mieli teki, enkä todellakaan vertaillut, saisinko jonkin tuotteen eri merkiltä edullisemmin. Kova tyttö olin myös tupakkaa imemään ja helposti imuttelinkin askin päivässä. Myös alkoholi maistui ja jokainen meistä täysi-ikäisyyden rajan ylittäneistä tietää, että ei ole halpaa tuo alkoholi Suomen kuppiloissa. Toisin sanoen oli aikamoinen tuhlari - onneksi ajat ovat muuttuneet! Enkä kyllä koe jääväni mistään paitsi. Koska minä en aikoinani näitä edellä mainittuja asioita sen kummemmin ajatellut, listaan nyt muutamia esimerkkejä ja mahdollisesti herättelen jossain lukijassa säästökärpäsen ja suurkuluttajasta tuleekin pikkuhiljaa pihistelijä - jolla on sitten kivasti vara lähteä vaikka New York Cityyn shoppaamaan kun muutaman kuukauden suunnitteli vähän tarkemmin ostoksensa. Tupakasta ja alkoholista en kuitenkaan ala saarnata - siinäpähän poltatte ja juopottelette niin paljon kuin sietää, kyllähän sen jokainen ymmärtää, miten järkyttävän loven nämä kaksi asiaa voivat kukkaroon tehdä ;)

1. KULUTUSLUPAUS
Luin tästä jostain blogista ja tein itselleni tälle vuodelle (toivottavasti tämä jatkuu kauemminkin) kulutuslupauksen. Minulla ei ole lupa ostaa mitään tavaraa tai vaatetta uutena Suomesta ilman hyvää perusteltua syytä. Hyvä perusteltu syy on esimerkiksi tavaran rikkoontuminen: kuvitellaan vaikka, että kahvipannu menee rikki. Tällaisessa tilanteessa saan ostaa uuden vastaavan rikkoontuneen tilalle. En kuitenkaan saa ostaa uutta kahvinkeitintä koska entinen on tylsä ja tarvitsen ehdottomasti Moccamasterin koska se on huippu hyvässä tarjouksessa hintaan 150€! En saa myöskään ostaa uusia vaatteita VAIKKA entinen menisi rikki. Vaatteita saan ostaa ainoastaan kirppiksiltä. Poikkeuksena alusvaatteet, niitä saan tarvittaessa ostaa ihan uutukaisina kaupasta. Saitte varmasti kiinni tästä ideasta. Olen siis tavallaan shoppailu lakossa ja saan tehdä ostoksia ainoastaan ulkomaan reissuillamme :). Näin ollen voin erityisen hyvällä omalla tunnolla shopata ulkomailla, eikä tarvitse miettiä niitä viime viikolla Suomessa ostamiani kahta kenkäparia ja viittä uutta paitaa. (PS. Poikkeuksena sääntöön muumimukit, niitä voin ostaa uudet tänävuonna kauppoihin tulevat, joita minulla ei ole).

2. RUOKA- ja PÄIVITTÄISTAVARAOSTOKSET
Lasken tähän kaikki kaupasta ostettavat ruoat ja tarvikkeet, joita perus arjessamme tarvitsemme. Jos käyn ostamassa huoltoasemalta lähes 5 euroa maksavan karkkipussin, lasken myös sen - miten muuten voisin olla kartalla kulutuksestamme ja siitä, mihin hittoon ne rahat oikein menevät? Minulla on karskisti excel taulukko, johon kirjaan joka hiivatin kaupassa käynnin ja näin olen kartalla siitä, miten pystyn tupiloimaan ison summan kuussa turhuuksiin. Usein menen kauppaan ostamaan banaania ja sitten minulla onkin yhtäkkiä syli täynnä kaikkea mitä me nyt satumme myös tarvitsemaan: kananmunia, tonnikalaa ja proteiinipatukoita. Sitten ihmetellään, miten tuokin banaaninhakureissu tuli kustantamaan 15€? Tämä excel taulukko on minulle nykyään arkeen kuuluva juttu. Olen ollut erittäin tyytyväinen tuloksiin: turhat kaupassa käynnit ovat vähenneet huomattavasti ja useimmiten kuukausi päästään reilulla 400€ ruoka- ja päivittäistavarakuluilla (sisältäen siis nämä kaikki humpuukki kauppareissut). Jokainenhan sen tietää, että kannattaa käydä kaupassa harvoin ja ostaa kerralla enemmän. Se ei mielestäni riitä. Aina on näitä pikkuostoksia ja jos on yhtään kaltaiseni kaupassa kävijä, niin pikkuostos voi olla äkkiä iso. Tähän hätään excel taulukko on siis ihan must juttu ja vaikka se voi tuntua alkuun työläältä, siihen jää KOUKKUUN!

3. KULUJEN SUUNNITTELU MONTA KUUKAUTTA ETUKÄTEEN
Lisää excel taulukoita: tee taulukko tuloistasi ja menoistasi. Monelta kuukaudelta. Koko vuodelta. Minä esimerkiksi tiedän suurimmat menoni kuukausittain: paljonko menee liikuntaharrastuksiin, autonvakuutukseen ja muihin laskuihin. Jos et tiedä jotain tulevaa laskua tarkalleen (esim. meillä sähkölasku), arvioi sille realistinen summa ja päivitä taulukkoa koko ajan menojen tullessa ajankohtaisiksi. Näin pystyt ainakin kuukautta tai pari ennen tiedotamaan, millainen rahatilanteesi on. Tottakai tulee yllätysmenoja jokaiselle, niitä joihin ei ole varautunut, mutta tämä laskelmoitin auttaa entisestään selviämään niistä! Edelleenkin voi kuulostaa huippu tylsältä, mutta itselleni kävi niin, että tähän hommaan ryhdyttyäni olen totaalisen addiktoitunut exceltaulukkooni. Itse olen pystynyt hyvin kirjaamaan tämän vuoden loppuun saakka menojani ja hyvin pysyy karatalla kun tiedotaa, että "Aaaivan, heinäkuussa on ulkomaanmatka ja Ilosaarirock viikonloppu, niihin on varattava tämän verran rahaa" ja "Tällä hetkellä syys-lokakuun tilanne näyttää hyvältä, kirjaanpa sinne yhden pidennetyn Lappiviikonlopun 500€ niin katsotaan sitten lähempänä, voiko se toteutua vai tuliko muita menoja". Muistathan kirjata etukäteen, paljonko varaat esimerkiksi ulkona syömiseen ja kampaamokäynteihin. Sitten vaan päivität taulukkoon kulut ja saatat huomata kuun lopussa, että rahaa ei mennytkään niin paljon kuin olit etukäteen varannut käytettäväksi! 

4. SUORAVELOITUS KUUKAUSITTAIN SÄÄSTÖKASSAAN
Tämä on aivan ehdoton juttu niille, joilla on vaikeuksia säästämisen kanssa: jos rahat eivät säästy käyttötilillä, pistä pystyyn tili, jolta et voi nostella ilmaiseksi joka kuukausi, vaan esim. 2-3 kertaa vuodessa - juuri sen verran kuin matkustelet. Minulla säästötilille menee joka kuukausi suoraveloituksella tietty summa ja enää en sitä huomaakaan. Lisäksi siirrän tilille kaikki ylimääräiset pennoset. Saan nostaa tililtä rahaa kahdesti vuodessa ilmaiseksi. Aiemmin minulla oli rahasto, mutta siitä säästämisestä ei tullut mitään: koska kalliita maksuja rahojen siirtämisestä käyttötilille ei peritty, saatoin nostaa säästöni jo seuraavassa kuussa.

5. MIETI KULUTUSTOTTUMUKSIASI
Tämä liittyy osittain em. excel taulukkoon. Kun alat listaamaan kuukausien ostoksiasi ja laskujasi ja pystyt näkemään ne nenäsi edessä, saatat havahtua siihen, mihin kaikkeen turhaan rahasi oikeastaan menevätkään. Okei, olen ollut joskus ihan mahdoton shoppailia ja kenkien ynnä muiden hamstraaja, mutta seinä on tullut vastaan. Nykyään yritän vain päästä eroon kaikesta turhasta tavarasta, mitä vuosien varrella olen haalinut ja sen sijaan kerätä kokemuksia ja ihania muistoja. Mieti siis, olisiko aika jättää turhan tavaran haaliminen: tekeekö se todella sinut pidemmän päälle onnelliseksi vai saatko siitä vain hetkellisen nautinnon? Onko tosiaan niin, että mitä enemmän, sen parempi, vai olisiko sittenkin niin että vähemmän on enemmän? Tuleeko viikottaisesta tai kuukausittaisesta shoppailusta onni elämään vai voisiko olla niin, että niillekin rahoille olisi parempaa käyttöä? Tällainen tavallinen työntekijä ei voi saada kaikkea, jostain on tingittävä ja onneksi minulla on tullut ilman varsinaista pakkoa seinä vastaan shoppailulle. Toki, jos rahaa on yllin kyllin, turha niitä on tilillä säilyttää. Mutta luulenpa vain, että sellainen henkilö ei googleta säästövinkkejä matkakassan kerryttämistä varten, tai lue tätä tekstiä mistään muusta kuin mielenkiinnosta, ei siis todellisesta tarpeesta. 

6. ONKO PAKKO VALITA SE KAIKISTA HIENOIN HOTELLI?
No minun vastaus tähän on EI. Mutta joku ilmeisesti tarvitsee sen ja täysihoidon, että voi lähteä lomalle. Eipä siinä mitään, mutta jos sinulle ei käy halvempi vaihtoehto, saattaa reissuunlähtö tyssätä ja mahtavia hetkiä jäädä kokematta. Meillä ei todellakaan olisi ollut varaa lähteä esimerkiksi 2015 toukokuussa New Yorkiin 3-4 tähden hotelliin, kun ei oikeastaan ollut varaa edes halpoihin hostelleihin. Onneksi majoitus järjestyi Airbnb:n kautta ja majoitumme siis erään naisen luona, joka vuokraa asunnostaan Pohjois-Manhattanilla huonetta. Mukavaa on toki yöpyä tasokkaammassakin paikassa, mutta miksi et jättäisi tällaista yöpymistä niihin maihin, missä sinulla on vara maksaa huoneesta: esimerkiksi Saksassa (kuten 2015 joulu Stuttgartissa, viisi tähteä ja 130€!) on tasokkaita hotelleja reilusti alle 100€/yö kun taas New Yorkissa hinnat taitavat pyöriä siinä 200-400€/yö näissä 4 tähde paikoissa. Elämä on valintoja.

7. KYTTÄÄ LENTOJA
Oman kokemukseni mukaan lennot ovat halvimmillaan noin 2 kk ennen matkaa. Poikkeuksia ja tarjouslentoja tietysti on, mutta näin meille kävi esim. Hampurin, Berliinin ja Bangkokin lentojen kanssa - hinnat alkoivat nousta pian sen jälkeen kun me mielestämme ne edullisimmillaan ostimme. Lentojen kyttäys on huomattavasti vähemmän aikaa vievää kuin hotellien kyttäys. Kannattaa myös puntaroida, onko valmis yhden tai kahden vaihdon lentoon, onko se järkevää ottaen huomioon esim. aikaero ja lomamatkan kesto jne. Itse suosin kyllä suoria lentoja jos vain suinkin mahdollista.

Toivottavasti tämä postaus herätti ajatuksia ja säästökipinän jossain lukijassa. Mielipiteeni on (ja sehän ei voi olla väärä, koska kyse on mielipiteestä), että kenellä tahansa työssä käyvällä henkilöllä on mahdollisuus matkustella, jos haluaa kiinnittää huomiota rahan käyttöönsä, on valmis vapaaehtoisesti tai itsensä pakottamana luopumaan jostain ja suunnittelee rahan käyttöään etukäteen. Kyllä minäkin olisin voinut hevosaikoinani käydä vaikkapa yhdellä ulkomaanmatkalla jos olisin käyttänyt rahojani hieman toisin - nyt kun kallista harrastusta ei enää ole ja kiinnitämme muutenkin rahankäyttöömme huomiota, reissuun päästään 3-4 kertaa vuodessa! Tsemppiä säästöön!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti