perjantai 27. maaliskuuta 2015

#29 päivää lähtöön: Matkalla maailman keskipisteeseen

Kirjaimellisesti otsikko ei pidä paikkaansa, mutta kuvainnollisesti kyllä. Meidän New York City matka lähestyy ja eikös kaupunkia ole tituleerattu maailman pääkapungiksi? Maailman keskipisteeksi siis! Olen kyllä innoissani tulevasta matkasta - kuten aina uudesta kohteesta. Viikko on varmasti vähän aikaa tutustua tähän mahtavaan kaupunkiin ja meillä on tarkoitus viettää se lähinnä Manhattanilla ja ajateltiinpa käydä myös Brooklynin puolella tutustumiskäynnillä muutaman kerran. Olen absoluuttisen varma, että tähän kaupunkiin tulen palaamaan (vaikken siellä vielä tätä tekstiä kirjoittaessani ole käynytkään), jos vain terveys ja rahatilanne sallivat! 

Ajattelin rustata tällä kertaa ennen matkaa ylös, mitä meillä on tarkoitus käydä katsomassa ja missä ajattelimme kierrellä. Olen harrastanut tällaista päiväohjelmien suunnittelua aiemmilla reissuillamme esimerkiksi Berliinissä - ja hyvin on toiminut. Päivät eivät ole lukkoon lyötyjä, vaan voimme myös sään mukaan valita, menemmekö tänään museoon vai jonnekin kävelylle. Näin olen siis etukäteen jo tutustunut kaupunkiin ja aamulla ei tarvitse stressata, mitä tänään keksitään ja miten sinne päästään. Pointti on siinä, että päivän ohjelma on suurinpiirtein valmiiksi suunniteltu, muutokset matkan varrella sallitaan ja aikataulua ei vedetä kireälle, vaan mennään oman fiiliksen ja jaksamisen mukaan. Tässä siis esiteltynä meidän 7 päivää New Yorkissa:

1. päivä
Saavumme New Yorkiin lauantaina alkuillasta ja oletamme, että meiltä menee "kotimatkaan" useampi tunti laskeutumisesta, emme siis suunnittele illalle mitään erikoista - ehkä käymme syömässä ja ruokakaupassa ja sitten painumme unille. Ensimmäinen varsinainen perilläolopäivä on sunnuntai ja sille suunnittelimme kävelykierrosta Greenwich Villagessa (mm. Sinkkuelämää Carrien kotikatu ja Frendien kuuluisa talo), brunssia (jonka aiomme varata etukäteen, paikkaa ei olla vielä lyöty lukkoon), tutustumista Washington Square Parkiin ja lähiympäristöön (Broadwaylla hiimailua ja korkeiden rakennusta tuijottelua, odotettavissa niskakipuja). Jossain vaiheessa otamme metron ja menemme tsekkaamaan Flatiron Buildingin ja Madison Square Parkin. Tälle päivälle ei ole tiedossa siis muita aikatauluja, kuin etukäteen varattu brunssi. Tarkoituksena on ottaa iisisti, tutustua kaupungin tähän osaan kävellen ja ihmetellä sekä nautiskella. Aikaisin on oltava liikenteessä, sillä brunssipaikat aukeavat noin 11:30 maissa, ja ajattelimme tosiaan herätellä nälkää kävelyllä. Meidän majapaikka on Google Mapsin mukaan 37 minuutin metromatkan päässä päätepysäkistä, joten aikaa tähänkin kuluu reilusti.

2. päivä
Tänään vuorossa American Museum of Natural History. Tämä voidaan myös tarvittaessa siirtää jollekin toiselle päivälle, jos näyttää säätiedotus esimerkiksi sadetta tai muuten huonoa säätä. Tähän me varaamme yhden kokonaisen päivän.

3. päivä

Yhden päivän pyhitämme kuuluisille rakennuksille ja yllätys, yllätys, kävelyretkelle! Ajattelin valita näköalapaikaksi GEB:n Top of the Rockin, sillä Mikko on käynyt aiemmin New Yorkissa ja Empire State Buildingin näköalapaikassa. Tänne meidän on tarkoitus mennä heti aamulla, sillä tavoin ehkä vältämme enimmän jonottamisen (toivotaan). Tämän jälkeen olisi tarkoitus mennä katsomaan Empire State Building alhaalta käsin - mennään nyt ainakin ohi jos ei muuta. Näkeehän siinä samalla kaupunkia. Varsinainen päivän kävely suoritetaan kaupungin osissa Nolita, Little Italy ja China Town. Katsotaan, mitä kello tässä vaiheessa näyttää, ja jos hyvin käy, hyppäämme takaisin Pohjoisen suuntaan menevään metroon ja menemme kotia kohti Manhattanin Itäistä puolta. Näin voimme poiketa matkan varrella katsastamassa Grand Central Terminalin ja Chrysler Buildingin. Välillä tietenkin pysähdytään syömään tai muuten vaan katselemaan kaupungin menoa jos sopiva paikka löytyy. Jos hyvin käy ja kaikki natsaa, pyörähdetään ilta kaffella Bronxin puolella Hard Rock Cafe Yankee Stadiumilla? Voi kuulostaa paljolta, mutta paljon riippuu myös siitä, kuinka nopeasti pääsemme aamulla Top of the Rockiin. Jätetään sitten jotain pois jos päivästä loppuvat tunnit kesken :).

4. päivä

Tämä ohjelma toteutetaan vain aurinkoisena päivänä: piknik Central Parkissa! Käydään jotain herkkuja ja koukataan puistoon Dakota Buildingin kautta. En ole mikään The Beatles fani tai mitään sinnepäinkään, mutta luin matkaoppaastani (Otavan karttaopas, New York, voin suositella - helpottavat kartat, pieni ja oppaan tietojen lisäksi voit liimailla omat merkinnät Post-It lapuilla oikeaan karttaan), että John Lennon on murhattu nimen omaan tämän talon edessä. Siitä on helppo livahtaa puistoon. Voidaan myös käydä Upper East Siden puolella parilla kirpparilla jos aikaa jää.

5. päivä

Shoppailulle on luonnollisesti varattava aikaa vaikka minulla olikin tarkoitus pitää järki eli tolkku päässä. Voidaan nyt kuitenkin parina päivänä kierrellä ostosmestoilla ja yksi niistä tulee olemaan Century 21 outlet myymälä. Tämän lisäksi käymme katsomassa WTC tornien muistomerkin ja aiomme kävellä Brooklyn Bridgen edestakaisin.

6. päivä

Jätämme yhden päivän vaille ohjelmaa. Käymme varmasti jossain suurista ostoskeskuksista ja jos jotain "tärkeää" jää näkemättä / kokematta, on vielä yksi päivä aikaa varalla.

7. päivä

Lähtöpäivänä meillä on käytännössä puolipäivää aikaa ennen lentokentälle menoa ja olen alustavasti haaveillut, että viettäisimme sen Brooklynissa. Katsotaan sitä vielä!


Sanonpa vaan, että minusta on mukava suunnitella matkaa jo etukäteen - jotkuthan lähtevät vailla suunnitelmaa. Jos kyseessä on pidennetty viikonloppu, eli aikaa on vähän, ei suurempia suunnitelmia kannata minunkaan mielestä tehdä - korkeintaan tsekata hotellin / majapaikan lähiympäristössä olevat nähtävyydet ja paikan päällä fiiliksen mukaan valita päivän puuhat. Viikon mittaiselle reissulle on meikäläisen kuitenkaan turha lähteä ilman alustavaa suunnitelmaa - iskee vain ahdistus ja paniikki, jos ei ole kaupungista mitään tietoa ja haluaisi kuitenkin nähdä itseään miellyttäviä paikkoja ja asioita. Jos puhutaan 2-3 viikon mittaisesta lomasta, en todellakaan tee näin tarkkaa suunnitelmaa, varsinkaan jokaiselle päivälle.

Alle 30 päivää matkaan lähtöön, olen täpinöissäni!

-Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti