torstai 19. marraskuuta 2015

#50 Puolukkakeksit ja vispipuuro

Viime lähes kuukausi takaperin sunnuntaina ehdin pitkästä-pitkästä aikaa tekemään keittiössä muutakin kuin pikaisesti eväät alku viikolle. Tänä samaisena sunnuntaina oli minun tarkoitus kerätä omin kätösin puolukat ja tehdä vispipuuro - mutta siinä kävikin niin, että puolukat ikäänkuin hankkiutuivat meidän luokse. Kiitos kuuluu Mikon ukille ja ihanalle ystävälleni, ihan kahdelta taholta puolukkaa meille siis tarjottiin! Tekaisin siis vispipuurot Myllykiven mannasuurimoiden ohjeella - poikkesin ohjeesta vain sokerin osalta. 

Puolukkavispipuuro
6-8 annosta

4 dl puolukoita
1 l vettä
1,5 dl mannasuurimoita
0,5 dl raakaruokosokeria
ripaus suolaa

Keitä ensin vesi kiehuvaksi ja lisää puolukat joukkoon. Keitä puolukoita 10 min ja sekoittele välillä. Lisää mannasuurimot - muista sekoittaa puuroa koko ajan lisätessäsi suurimoita ja pienennä lieden lämpötilaa huomattavasi. Keitä vielä miedolla lämmöllä toiset 10 min. Lisää ripaus suolaa ja sokerit, sekoita. Anna jäähtyä ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi puuroksi. Koristele puolukoilla!







Tästä puurosta ei tosiaan tullut mitään imelää - muttei toisaalta liian hapantakaan. Meille tämä maistui ihan paljaaltaa ja halutessaanhan voi lisätä päälle sokeria tai lorauttaa sekaan vaikka maitoa. Mistä kukakin tykkää. Itse herkuttelin sen näin!

Puolukoille piti keksiä muutakin käyttöä ja päätin kokeilla, miten onnistuisin pikkuleipien teossa ilman sen kummempaa apuohjetta. Tässä resepti näille hurmaaville puolukkakekseille:

Puolukka keksit
12 kpl

2 kpl kananmunan valkuainen
2 kpl banaani (mitä pehmeämpi, sen parempi)
3 dl kaurahiutaleita
2 dl puolukoita

Soseuta banaani tehosekoittimessa ja lisää joukkoon kaurahiutaleet. Sekoita tasaiseksi muusiksi. Lisää kananmunan valkuaiset ja surauta vielä kerran sekaisin. Tämän jälkeen lisää puolukat. Kääntele varovasti lusikalla puolukat muusin joukkoon. Levitä taikina lusikalla pellille leivinpaperin päälle - tee mahdollisimman saman paksuisia, pyöreitä leipäsiä. Paista uunissa 200 asteessa noin 18-20 min. Seuraa loppuajasta - kun keksien reunat alkavat ottaa tummempaa väriä, ne ovat valmiita. Anna jäähtyä ja kovettua useampi tunti. Herkuttele! Keksit säilyvät muutaman päivän.


Kun kääntelet puolukat taikinan sekaan varovasti, ne jäävät hienosti kokonaisina
keksin sisään. Toki uunissa tapahtuu kuohumista ja kuplimista.

Uuniin menossa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti