lauantai 20. joulukuuta 2014

#14 Jouluherkkuja - piparkakut ja porkkanalaatikko

Piparkakkutaikina valmiina!

Aiemmin testissä olivat vaaleat piparkakut ja ruispiparkakut, joulukuun puolella sitten leivottiin näitä "perinteisiä" pipareita. Tein vähän erilaisella ohjeella verrattuna viime vuosiin ja tästä taisi tulla suosikkipiparkakkuohje, pipareista tuli ohuita ja rapeita, ja maku oli mitä mainioin!

Ohje:
425 g ruokosokeria
425 g voita
1 kg erikoisvehnäjauhoja
1 dl soijamaitoa
1 dl siirappia
2 tl kanelia
2 tl maustepippuria
1 tl neilikkaa
1,5 tl soodaa
1 tl inkivääriä

Vaahdota ensin voi ja sokeri lisää sitten jauhot, maito. Kiehauta siirappi ja mausteet, anna jäähtyä ja lisää sekaan. Anna taikinan olla yön yli jääkaapissa ja leivo piparit seuraavana päivänä. Paista 200 asteessa 4-6 minuuttia.


Soijamaidon voi toki korvata esimerkiksi kermalla - meillä  vaan on jätety maitotuotteet aivan minimiin, pyritään siis välttämään kotioloissa kaikkia maitotuotteita, joten kermaa tai tavismaitoa ei kaapista löytynyt. Mutta hyvää tuli soijamaidollakin ja mantelimaitokin voisi tähän hyvin sopia!

Ensimmäistä kertaa kokeilin tehdä piparkakkutalon ja siitä tulikin ihan onnistunut lukuunottamatta räystäspituutta, joka jäi hieman tyngäksi.. insinöörinä hieman hävettää, mutta toistaiseksi talo on ainakin pysynyt kasassa, joten se lienee pääasia ;)








En tiennytkään, mitä suurta herkkua valkohomejuusto on piparin päällä -
suosittelen kokeilemaan jos et ole sitä vielä tehnyt!

Samaan syssyyn aion jakaa teille porkkanalaatikon reseptin. Tämä resepti tehtiin kevytmaidolla, koska meillä sattui sitä viikonloppuvieraiden jäljiltä olemaan. Uskon, että hyvää olisi tullut soijamaitoonkin tehtynä:

Ohje:
1 kg porkkanoita
suolaa
1,5 rkl siirappia
3 dl maitoa
2 kpl kananmunaa
korppujauhoja
voita



Porkkanalaatikko oli simppeli tehdä - kuori porkkanat ja höyrystä ne pehmeiksi. Lisää höyrystysveteen suolaa. Survo porkkanat muusiksi, lisää erotellut keltuaiset, maito ja kourallinen korppujauhoja survokseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, sekoita survoksen sekaan. Tästä tulee kaksi isoa vuoallista. Ripottele ennen uuniin laittoa päälle korppujauhoja, lisää nokare voita ja hetken uunissa oltuaan voit levittää sulaneen voin pinnalle. Paista siis 150 asteessa noin 1,5-2 h.



Porkkanalaatikot pääsivät pakkaseen odottamaan joulua (tosin toisesta piti hieman maistella, tuliko laatikoista syötävän makuisia - tuli!). Olisin tehnyt lanttulaatikotkin etukäteen, mutta pakkasesta loppui tila, joten taitaa jäädä lanttulaatikon teko aattoa edeltävälle illalle. 

Hyvää joulun aikaa kaikille! Postauksia on tulossa parin viikon sisällä mm. tulevasta Thaimaan matkasta (apua, reissuun lähtö lähenee, enää 11 päivää!).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti