sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

#78 Dolomiitit - rakkautta ensimmäisestä vaelluksesta lähtien

Ajankohta: kesäkuu 2017

Meidän matka Dolomiiteille starttasi Milanosta - nappasimme vain Jeepin alle ja eikun keula kohti Autostradaa. Pääsimme liikkeelle puoliltapäivin joten meillä oli reilusti aikaa ajella kohti pohjoista. Suuntasimme Garda järven itäpuolelta kohti Bolzanoa, Etelä-Tirolin maakunnan pääkaupunkia. Kävimmekin siellä yhdelle leirintäalueelle tapautumassa. Se oli tupaten täynnä ja saimme esitteen muista lähialueen leirintäalueista. Soitimme etukäteen Alpe di Siusissa sijaitsevaan Camping Seiser Almiin ja siellä olikin vapaata reilusti teltan kanssa liikkuville. Varauksia he eivät ottaneet vastaan teltoille, asuntoautoille kyllä.Alpe di Siusin alue osoittautui aivan ihastuttavaksi maisemiensa puolesta. Jo leirintäalueella olimme ihan myytyjä kun saimme teltan pystytettyä siten, että metsä ja vuoret kohosivat upeasti taustalla ja ne näkyivät ensimmäisenä oviaukosta.

Alpe di Siusi on muuten saksaksi Seiser Alm ja alue olikin lähes täysin saksan kielistä. Sehän sopi hyvin Saksa-faneille.

Kävimme heti saapumistamme seuraavana päivänä patikoimassa vajaan puolipäivää Bullaccia nyppylän päällä kiertävän reitin (polut nro. 14 ja PU, karttaan pääset tästä). Polku oli helppokulkuista ja hyvä aloitus retkeilyllemme Italiassa. Näkymät olivat ympäri Alpe de Siusin aluetta hurmaavat ja viimeistään tästä se ihastus alkoi! Vai voitteko väittää jotai muuta?

  

Camping Seiser Alm - neljän tähden leirintäalue


En ole eläessäni ollut leirintäalueella telttailemassa. Olin itse yllättynyt siitä, miten tasokkaasta paikasta oli kyse. Suihkutilat olivat hienot, samoin pyykinpesu ja astioiden pesu oli järjestetty todella toimivaksi. Vettä sai useammasta pisteestä ja se on puhdasta juoma kelpoista. Respan vieressä oli myös ravintola ja mini market, josta sai kipaista vaikka aamiaissämpylät. Leirintä alue oli asuntovaunupaikkojen osalta täynnä lähinnä saksalaisia turisteja, kaikki käyttäytyivät hyvin ja noudattivat hiljaisuus aikoja (22:00-07:00). Kaikin puolin miellyttävä kokemus, ei tarvinnut stressata meneekö yöunet naapuriteltan "kotibileiden" takia. Seiser Almin hintaan kuului myös bussilippu jolla olisi päässyt leirintäalueen ulpuolella sijaitsevalta pysäkiltä liikkumaan patikkareittien lähtöpaikkoihin. Leirinnälle tuli kolmelta yöltä hintaa 104€ joka sisälsi teltta ja autopaikan sekä kahden hengen majoituksen ja verot. Yöstä maksoimme siis 34,6€ joka on käsittääkseni melko korkea hinta, mutta toisaalta pidimme paikasta kovasti ja sen sijainti oli mainio, joten menisimme kyllä toistekin. Hinta ei normaalisti sisällä Wi-Fiä, mutta saimme sen kuitenkin kaupan päälle - tosin se toimi todella hitaasti, olisiko tällä ollut osuutta asiaan. Tutkimusteni mukaan Dolomiittien alueella samanlaisella kokoonpanolla voi majoittua halvimmillaan noin 20€ yö, yleisimmin noin 25€ yö. Hinnat vaihtelevat sesongin mukaan, korkeamma hinnat tulevat voimaan paikasta riippuen heinäkuun alussa - heinäkuun puolivälissä.

...me tavataan vielä!


Alpe di Siusin alue oli mielestäni kauneinta näkemääni Dolomiiteilla - jos eri vihreän ja sinisen sävyissä kimmeltäviä kirkkaita alppijärviä ei lasketa. Maisemaa vallitsivat vuoret ja vihreät alppiniityt. Lehmän kellon kilkatukselta ei voinut välttyä, se olikin hauska tunne kun ääni kuuluu mutta lehmiä ei näy, ne nimittäin lymyilivät usein puiden suojassa piilossa katseilta.

Patikointi reittejä olisi riittänyt lähialueella useammaksi viikoksi ja niiden takia on turha stressata etukäteen; paikan päältä kannattaa ostaa alueen kartta ja valikoida mielenkiintoisimmat.

Kannattaa myös selvittää (varsinkin jos sää on ollut sateista) reittien kunto vaikka majoituksen respasta. Näin ei tule ikävää takapakkia matkalla, kuten meille myöhemmin Cortina d'Ampezzossa kävi - siitä lisää myöhemmin. Tässä kuitenkin vielä muutamia maisemia tuolta ensimmäisen päivän vaellukselta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti