perjantai 24. lokakuuta 2014

#8 Nähtävää Berliinissä

Ajankohta: 2014, heinäkuu

Kuten jo aiemmassa postauksessani lupailin, kerron teille omat kokemukseni Berliinistä. Ensimmäinen Berliini aiheinen postaus käsitteli shoppailua. Nyt keskitytään niihin ns. pakollisiin nähtävyyksiin. Vietimme siis mieheni kanssa 5 päivää perillä Berliinissä heinäkuussa 2014 ja yövyimme Länsi-Berliinin puolella hotellissa. Jos joku ei ole käynyt Saksan pääkaupungissa tai ei muutenkaan ole tutustunut kohteeseen, niin yleisesti voisin sanoa että kyseessä on hyvin vihreä kaupunki. Se on varmasti yksi syy, miksi paikka on omasta mielestäni niin viehättävä.


Spree -joki Charlottenburgin linnan takaa.

Berliinissä liikkuminen on helppoa, varsinkin kun etukäteen hieman perehtyy asiaan. Me liikuimme ainoastaan metrolla (U-Bahn) ja lentokentälle bussilla. Julkisella liikenteellä liikkuminen oli myös edullisin vaihtoehto. Jos tarvitsimme useamman kyydin päivän aikana, ostimme päivälipun joka maksoi alle 7e. Jos meillä oli tiedossa, että liikumme paikasta A paikkaan B ja myöhemmin takaisin, ostimme kertaliput erikseen.


TV-tornista näkymää. En muista, mihin ilmansuuntaan tämä kuva
on otettu, mutta kuvasta käy ilmi kuinka vihreää Berliinissä oli.

Yhden päivän kiertelimme Itä-Berliinin puolella. Lähdimme jo ajoissa aamulla liikenteeseen ja kävimme aamiaisella Alexanderplatzilla. Olimme TV-tornilla 10 maissa aamulla - jos saavut paikalle ennen kello 11, lipun hinta on halvempi ja jonot lyhemmät. Pääsimme melkein suoraan ylös. Meidän peräämme alkoi kerääntyä melkoinen jono, joten olimme onneksi hyvään aikaan liikkeellä. Suosittelen siis saapumaan tänne ajoissa aamulla! Tornista oli hienot näkymät kauas kaupungin laidoille ja siinä hahmotti hyvin, kuinka suuresta kaupungista on kyse. Me emme päässeet kiertämään koko TV-tornin ympäri, koska osa paikasta oli varattu yksityistilaisuutta varten.


East Side Gallery, Spree -joen ts. Länsi-Berliinin puolelta.

Seuraavaksi suunnistimme katsomaan Berliinin muuria, tarkemmin East Side Gallerya. Pätkä Berliinin muuria maalattuna täyteen taidetta laidasta laitaan. Me ei jätetty tuonne omia puumerkkejä, ei ollut tussia mukana. Jos matkustatte Berliiniin niin kirjatkaa ehdottomasti tämä teidän ToDo -listalle.


East Side Gallery

Samalle päivälle mahdutettiin vielä sukulointia ja käynti Aqua Dom & Sealife Berlinissä (joka oli ihan TV-tornin kupeessa). Tästä voin sen verran sanoa, että vaikka kalojen katselu oli ihan kivaa, en suosittelisi paikkaa, ellei sinulla sattuisi olemaan lapsia mukana. Aikuisten lippu maksoi melkein 18€ enkä itse kokenut saavani rahoilleni vastinetta. Tämä Sealife on varmasti mukava lapsille ja paljon siellä lapsiperheitä olikin, olisikohan käynyt niin että me pariskuntana olimme vain väärässä paikassa. 


Aqua Dom & Sealife Berlin

Kävimme myös yhtenä päivänä kävelyllä Charlottenburgin linnan alueella. Sisälle emme menneet, sillä hinnat olivat mielestämme korkeat ja paikalla oli valtavasti populaa, joten tungostakin olisi varmasti riittänyt. Ulkopuolelta linna on näkemisen arvoinen ja mielestäni upea. Myös puutarha on hieno ja valtavan kokoinen. Kävimme myös linnan takana kävelyllä Spree -joen varrella. Tänne olisi kannattanut ottaa viltti ja eväät mukaan ja viettää kiireetön picnic. 

Charlottenburgin linnan puistoa

Charlottenburgin linna

Koska itse en ole käynyt kunnollisessa eläintarhassa ikinä (Suomessa ainostaan pienessä eläinpuistossa), olihan meidän pakko päästä kiertelemään Berliinin eläintarhaan! Berliinissä on kaksi eläintarhaa ja me valitsimme hotellimme lähellä sijaitsevan Zoologischer Garten Berlinin. Meillä ei kuitenkaan mielenkiinto riittänyt kiertää kaikkia eläimiä katsomassa, varsinkin kun samana päivänä päätimme vielä käydä katomassa Brandenburgin porttia ja Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkkiä. Olin kuitenkin aika innoissani nähdessäni esimerkiksi norsun ja kirahvin elävänä. Myös simpanssit olivat mielenkiintoisia. Lapsillehan tämä on ehdoton ykköspaikka Berliinissä, mutta voin suositella eläintarhaa kaiken ikäisille eläinten ystäville! :) 
Brandenburgin portilla oli ymmärtääkseni saksalaisranskalaisten juhlat, ainakin paljon ranskaa kuului ympäriltä ja paikalle oli pystytetty esiintymislava, jossa oli livemusiikkia ranskaksi. Kävelimme vain ohi, emmekä jääneet juhlia sen kummemin ihmettelemään. Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki oli ehdottomasti mielenkiintoinen ja näkemisen arvoinen. Aluksi hämmästelin, ettei siellä näkynyt ihmisiä kävelemässä kivipaasien seassa, mutta syy tälle selvisi minulle myöhemmin.

Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki. Vaikuttava, mutta
hämmästyttävää, ettei yhtään ihmistä näy kävelemässä käytävillä.

Sitten meille selvisi syy, miksi ei näy ihmetteleviä turisteja!

Yhtenä päivänä kävimme pyörähtämässä kehutulla Strasse des 17. Juni kirpputorilla. Itse en löytänyt mitään ostettavaa, vaikka tavaraa oli mielin määrin. Ostomaniani oli taidettu tyydyttää Outlet myymälässä, jossa kävimme heti Berliiniin tulopäivänämme. Kirpputori oli jokatapauksessa valtava. Myyjiä oli varmaan satoja (?) ja kojuja oli joka lähtöön: vaatteita, koruja, astioita, kenkiä, laukkuja, koriste-esineitä, kirjoja, levyjä jne. Uutta ja vanhaa, löydettiinpä Arabiaakin! Jos oikein ymmärsin, tämä on suurin ulkoilmakirpputori, joka Berliinissä järjestetään.

Berliinissä on lukemani mukaan valtavasti museoita, mutta päätimme skipata museoissakäynnin tällä reissulla kokonaan (ainoa museo, jossa kävimme, oli Erotiikka museo. Kuulin jälkeenpäin, että sekin on nyt lopetettu koska rakennus puretaan ja museota ei avata enää muualle). Syy tähän ei ole ainakaan omalla kohdallani mielenkiinnon puute - päin vastoin. Sattui vaan käymään niin, että säät olivat äärimmäisen suotuisat. Lämmintä ja aurinkoa riitti, mittari taisi olla varjossakin kolmen kymmenen kieppeillä - eihän sellaisella kelillä viitsi sisällä homehtua! Jos joskus matkustamme Berliiniin syksyllä tai talvella, käymme varmasti museokierroksella.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti