lauantai 4. huhtikuuta 2015

#30 Pääsiäisen kunniaksi valkosipuli-chili lammasta

En ole koskaan juhlinut erityisemmin pääsiäisenä. Meillä ei edes lapsuudessani / nuoruudessani ole laitettu pääsiäisenä mitään erikoisempia ruokia. Tänä vuonna päätin ehdottaa siipalleni, laitettaisiinko ihan lammasta ja silleen. Huruuteltiin siis kotikuntamme Tohmajärven keskustan tuntumassa sijaitsevalle Sirolan lammastilalle (www.sirolantila.com). Täältä ostimme karitsan selkää (satulaa siis?) pakkasesta ja saimme kuulla, että etukäteen varattuna saa elokuusta joulukuuhun tuoretta lihaa. Aiomme todellakin käydä ostoksilla ensi syksynä - ja miksi ei aiemminkin, oli pakastettu lihakin oikein herkullista!

Marinadissa maustumassa!

Marinadiin tuli 3 valkosipulin kynttä puristettuna ja puolikas valkosipuli paloiteltuna, oliiviöljyä noin 1-1,5 dl, 2 tl suolaa, 2 tl mustapippuria, puolikas chili paloiteltuna (todella tulinen, Thaimaan chilejä), 2 tl balsamicoa. Tämä määrä riitti hyvin 10 kpl pihvin maustamiseen. Laitoimme pihvit ja marinadin tiiviskantiseen eväsrasiaan. Rasiaa oli hyvä ravistella, jolloin marinadi leviää hyvin kaikkiin pihveihin. Laita pihvit ravistelun jälkeen vähintään 3h maustumaan jääkaappiin. Paista pihvit molemmin puolin paistinpannulla noin 2-3 minuuttia per puoli ja tämän jälkeen uunivuokaan ja folio päälle. Paista vielä folion alla uunissa noin 30 minuuttia (huomioi toki pihvin paksuus, meillä pihvit olivat noin 2 cm paksuja).

Paista pannulla 2-3 minuuttia per puoli.
Uunista tulleita herkkuja.
Meillä pihvit tarjoiltiin bataatti- ja perunaranskalaisten sekä parsakaalin kera. Itsetehdyt ranskikset eivät tälläkään kertaa tulleet rapsakoiksi kuin pinnasta - en tajua kuinka kauan niitä pitäisi liottaa? Tällä kertaa ne olivat varmaan 3-4 tuntia suolavedessä lillumassa. Anyways, hyviä ne olivat silti! Lisäksi Mikko teki nopean tyrnivoi kastikkeen, jota minä en kyllä ottanut lautaselleni - hirvittävä määrä rasvaa! Mutta muille se näytti maistuvan. 

Suosittelen kyllä lammasta / karitsaa ihan arkiruokailuunkin, itse ainakin tykkäsin ja meillä aletaan kyllä syödä tätä vähän useammin kuin kerran vuodessa!


Toivottavasti teidän pääsiäisenne on mennyt hyvin ja kukaan ei ole vetänyt pahoja suklaaähkyjä. Itse olen syönyt pari pientä suklaamunaa ja löytyihän meiltä tuo irtokarkkipussi kaapista, ehkä olen siellä vieraillut muutaman kerran. Sen sijaan pashaa tai mämmiä ei jääkaapistamme löytynyt tänä pääsiäisenä ja täysin vesilinjalla on menty - ei siis edes punaviiniä lampaan kanssa! Ihana kun ollaan vapaalla ja aikaa jää reilusti urheilulle. Eilen käytiin tekemässä salitreeni pitkän kaavan mukaan (mikä on minulle 1,5h) ja tänään lähdin loskasta huolimatta juoksemaan. Kengät ja sukat kastuivat jo alkumetreillä mutta se ei menoa haitannut. Aion kyllä nauttia täysin rinnoin pääsiäisen pyhistä ja tästä minilomasta, minulla on vasta keskiviikkona töihin meno joten tässä on vielä kolme päivää kotiympyröitä jäljellä!

Karitsaa, bataattia, perunaa ja parsakaalia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti