sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

#32 Leppoisaan sunnuntaihin kuuluu porkkanakakku

Hyvää vaalisunnuntaita kaikille! Luvassa hieman alustavaa höpinää, porkkanakakun resepti ja lopussa ruokavalio ynnä muuta pohdintaa. 

Näin vaalien kunniaksi: toivottavasti Te lukijatkin olette löytäneet ehdokkaan, jonka mielipiteet ovat omien kanssa samassa linjassa ja olette lähteneet vaaliuurnille. Itse en viime eduskuntavaaleissa äänestänyt, vaikka minulla äänioikeus olikin. Tänävuonna kävin äänestämässä ja koska meidän äänestyspaikkamme on puolen kilometrin päässä, yhdistimme sen koirien ulkoilutukseen. Sää ei kyllä täällä Itä-Suomessa ole tänään ollut kovin houkutteleva, mutta kävimme siitä huolimatta ulkoilemassa reilun 1,5h. Siinäpä sitä nälkää kasvateltiinkin! Rennon, kiireettömän sunnuntain kunniaksi leivoimme (lue: Mikko leipoi) porkkanakakun. Tätä herkkua on ollut meillä monta kertaa aiemminkin, mutta nyt vasta sain sen tänne blogin puolelle. Kyseessä on kirjaimellisesti suussasulava herkku, ohje on alunperin Arlan sivuilta ja Mikko on muokannut ohjeesta seuraavanlaisen (ohje tässä alussa, lopussa jaarittelua omasta syömisestä ja ruokapäiväkirjasta, joten loppun ei tarvitse lukea, jos haluat vain herkutella, etkä pohdiskella ;):


Ohje:
(noin 12 palaa)

400 g porkkanoita 
100g voita
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa

Täyte/päällinen:
50 g voita
100 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g rasvatonta maitorahkaa
0,5 dl tomusokeria
1 appelsiinin raastettu kuori


Vatkaa munasta ja sokerista vaahto, sekoita vaahtoon hieno porkkanaraaste ja sulatettu voi, lisää viimeisenä keskenään sekoitetut kuiva-aineet. Voitele halkaisijaltaan noin 23 cm uunivuoka, jossa on irroitettavat reunat. Kaada taikina uunivuokaan ja paista uunissa 40 min. Tee päälle levitettävä täyte valmiiksi ja levitä jäähtyneen kakun pinnalle. 

Tämä on siis todella, todella herkullinen kakku ja koska se ei ole liian ällö-makea, sitä voisi syödä useamman palasen (kyllä, olen kokeillut, ja sitten ihmettelen päälle, miten ei paino putoa, mistähän johtuisi ;D). Päätin pitää kolmelta päivältä täydellistä ruokapäiväkirjaa, kaikkine laskelmineen ja sen takia pääsin myös tämän kakun ravintoarvoja laskemaan. Tässä melkomelko tarkan laskelma tulos:

1 pala (kun kakku on jaettu 12 palaan) sisältää 300 kcal, 14,9 g rasvaa (rasvan osuus 26%), 35,1 g hiilihydraatteja (Hh osuus 62 %) ja 6,6g proteiinia (proteiinin osuus 12%). Ei siis teekään enää mieli vetäistä useampaa siivua päivässä vaan tyydyin yhteen. 


Ruoka-annosten ravintosisältöjen laskeminen on melko työlästä, mutta palkitsevaa. En muista tehdä sitä ikinä, ellen ole tällä tavalla asennoitunut hommaan etukäteen. Nyt päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja valitsin kolme päivää, joista kaksi sijoittuu viikolle, että lopputulos olisi mahdollisimman totuuden mukainen. Viikonloppuna kun tulee enemmän herkuteltua ja viikolla taas syön erittäin tarkasti tiettyihin kellonaikoihin ja annokset ovat valmiiksi punnittuja. Harvemmin siis viikolla tulee ylilyöntejä annosten tai ruoka-aineiden suhteen kun verensokerit ovat tasaiset ja nälän tunne ei pääse missään vaiheessä yllättämään. Olen kyllä löytänyt lähestulkoon kultaisen keskitien aloitettuani viime vuodenvaihteessa (2015) fustran ja pikkuhiljaa aloin noudattamaan annettuja ruokaohjeita. Minulle suunniteltu prosentuaalinen jako menee seuraavasti: rasvaa 20 - hiilihydraatteja 40 - proteiinia 40 päivässä. Tällainen proteiini painotteinen sopii hyvin painonpudottajalle ja toki myös liikuntaa paljon harrastavalle. Minulle siis passeli, olenhan (ikuinen (tovottavasti en)) painonpudottaja ja harrastan liikuntaa noin 6 kertaa viikossa.

Hauska huomata, miten jotain ei niin kovasti teekään enää mieli kun laskee, kuinka paljon se sisältää niitä ei toivottuja, ruokavalion sekoittavia aineita. Tänäänkin taidan syödä iltapalaksi mieluummin maitorahkaa ja itsepoimittuja mustikoita, kuin tätä kakkua. Jos en olisi laskenut kakun kaloreita, menisin luultavasti vanhan kaavan mukaan ja leikkaisin itselleni pienen siivun ajatellen: "Eihän tämä nyt NIIN epäterveellistä voi olla, etteikö vielä yhden palasen voisi ottaa". Noh, se nyt vaan on tosiasia, että toisille se voikin olla yhdentekevää: joko olet ylipainoinen herkkusuu, jolle on ihan sama laihtuuko vai ei, tai sitten olet "laiha" jolle ei vaan kilot keräänny - mutta tuskin lihasmassakaan pelkästään kakkuja mässäämällä. Ehkä tämä oli vähän mustavalkoisesti ajateltu, mutta itse nyt vaan lukeudun siihen joukkoon, jonka on pakko miettiä mitä laittaa suuhunsa, jos haluaa päästä turhista kehon rasvoista eroon. Se vaatii itsekuria, varsinkin kun sitä kakkua nyt sattuu olemaan siellä jääkaapissa ja sitä olisi niin helppo vain napata pikku slaissi ohikulkiessaan. Melkoiset pohdiskelut sai yks eto kakku minussa aikaan. No onneksi meillä leivotaan melko harvoin, noin 1-2 kertaa kuussa, ja useimmiten leipomukset koitetaan tehdä välttäen näin suuria määriä sokereita (Mikko tosin kertoi tässä tapauksessa jo puolittaneensa alkuperäisen reseptin sokerimäärän) ja vaaleita vehnäjauhoja. Minä ajattelinkin seuraavaksi ottaa tehtäväkseni muokata tästä reseptistä kevyemmän ja terveellisemmän version - katsotaan jos onnistun niin takuulla jaan sen täällä ja teenpä vielä vertailulaskelmankin tämän "epätervellisen" ja "terveellisen" reseptin välillä!


Ja jotta ei tämäkään teksti tulisi aivan vielä päätökseensä, niin vertailun vuoksi yllä kuva tämän päivän lounaasta: 100g lohta ja runsaasti höyrytettyjä kasviksia: 273 kcal, rasva 7,7%-hiilihydraatit 46,7%-proteiini 45,6%. Eikä takuulla ole tässä annoksessa kansankielellä sanottuna huonoja hiilareita. Oli tosi herkkua ja tätä meillä on huomenna töissäkin eväänä. Takuulla terveellistä ja verrattuna pieneen kakkupalaan kaloreiden määräkin alhaisempi! Ajatella. Muistakkeehan syyä lohta kalloo kahesti viikossa!

Hauskaa sunnuntai iltaa ja jännätkäähän vaalituloksia, saa nähdä lähteekö Suomen talous nousuun tulevan 4 vuoden aikana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti