perjantai 10. heinäkuuta 2015

#39 Vinkit Suomi matkusteluun Pohjois-Karjalassa

Ai että - kyllä kesäloma on ihmisen parasta aikaa. Olen tässä nauttinut lomastani lähinnä kotoisissa maisemissa. Heti loman alettua kävimme Päivä Tukholmassa -risteilyllä, muuten olemme olleet joko kotosalla tai vanhempieni luona. Vaikka säät ovat olleet normaaleja heinäkuun helteitä huomattavasti kylmemmät ja lomapäivien suunnitelmat näin ollen menivät uusiksi (tarkoituksenahan oli lähinnä ottaa aurinkoa ja nautiskella auringon lämmöstä), on loma maistunut silti mainiolta! Meidän Nizzan matkasuunnitelma etenevät - nyt on lentojen lisäksi buukattu hotelleja kaksin kappalein - toinen kolmeksi yöksi paikasta nimeltä Frejus ja toinen sitten neljäksi viimeiseksi yöksi Nizzasta. Alkulomasta tutustumme siis Provencen alueeseen autolla ja patikoiden, ja loppu lomasta nautitaan Nizzan antimista. Viikko on lyhyt mutta kyllä me jotain saadaan varmasti Ranskan Rivierasta irti!

Tässä loman kuluessa olen pyöritellyt mielessäni postausaihetta, jonka voi jokainen autoileva tai moottoripyöräilevä lomailija toteuttaa. Minulle Pohjois-Karjalan seutu on enemmän ja vähemmän tuttua. Olen koko ikäni asunut tällä Itä-Suomessa ja nyt jaan teille omat Pohjois-Karjala suosikkini. Jos innostut, voit toteuttaa ne vaikka autoillen road trip muodossa!

Lähdetään liikkeelle Keski-Karjalasta: kaikille Marimekon ystäville suosittelen poikkeamaan kutostieltä Kiteelle ja varaamaan runsaasti aikaa Marimekon Outletmyymälän tutkiskeluun! Myymälä sijaitsee Kiteen keskustassa K-Supermarketin yhteydessä ja itse tänä kesänä siellä ensimmäisen kerran vierailleena yllätyin myymälän tarjonnasta (runsaasti kaikkea vaatteista astioihin ja laukuista pyyhkeisiin). Edulliset hinnat (verrattuna perus Marimekon liikkeiden hintoihin) houkuttavat tekemään ylimääräisiä heräteostoksia! 
Jos sinulla sattuu olemaan Venäjän viisumi, kannattaa ajella Kiteeltä suoraan Tohmajärvelle ja siitä Niiralan rajanylitys asemalle. Voit viettää päivän sivistämällä itseäsi Sortavalassa. Itse olen käynyt siellä yhden kerran (ajanut ohi edestakaisin ja toiseen suuntaan mennessä pysähdyimme ruokailemaan), ja muistan vain, miten hämmästynyt olin kaikesta rähjäisyydestä. Se on niin kummallista, miten kehnon näköisissä asumuksissa ihmiset asuvat ja niin lähellä Suomea. Jos et omista viisumia, jatka matkaasi kohti Joensuuta.
Jos tykkäät ulkona treenaamisesta ja erityisesti porrastreenit ovat lähellä mieltymystäsi, poikkea matkanvarrella Hammaslahteen Rauanvaaran hyppyrimäkeen. Reilu 200 porras-askelmaa silkkaa tuskaa - tänä kesänä ollaan käyty vasta yhden kerran, mutta ei ollut takuulla viimeinen! Minä vedin pari kertaa ylös asti, mutta flunssaan jälkimainingeissa enempään en olisi kyennytkään. Siinä sitä sai jo mukavat tutinat jalkoihin. Ensi kerralla sitten tuplaten kun viimeisetkin niiskutuksen rippeet ovat poissa! Joka tapauksessa, Rauanvaaralta on mm. Nykäsen Mattikin hypännyt ja voin luvata, että ihan huvin vuoksikin ylös kannattaa kiivetä: kaunista metsä maisemaa riittää silminkantamattomiin ja kun mukaan ympätään järvimaisema, et voi kuin henkäillä ihastuksesta - tai rappusten aiheuttamasta sykkeen noususta.
Kävitpähän porrastreeneillä tai et, matkasi jatkuu edelleen kohti Joensuuta. Tässä vaiheessa sinulla on takuulla jo nälkä, kyllähän shoppailu Marimekolla ja portaiden rahtautuminen edes takaisin on rankkaa puuhaa. Jos aiot varata majoituksen Joensuun ydin keskustasta, voit kipaista rappusten nostattaman hien pesuun hotellihuoneeseesi - muussa tapauksessa sinun kannattaa ehdottomasti pulahtaa uimaan Pielisjokeen. Virta vie mukanaan hien ja koska se on virta, se viilentää mukavasti. Kukapa nyt hikisenä haluaisi mennä syömään! Oli miten oli, ruokapaikaksi suosittelen lämpimästi kahta Joensuulaista pizza paikkaa: Kesälato (Rantakatu 13) ja Pizzaria Roihu (Yläsatamankatu 9). Valitse jompi kumpi ja nautiskele elämäsi herkullisimmasta pitsasta (ainakin Suomen mittapuun mukaan - ja minähän tunnetusti pitsan ystävänä olen testannut pitsaa vähän jokapaikassa, varhaisaikuisuuteeni saakka). Kesäladossa emme ole vielä tänä kesänä käyneet (VIRHE, se on korjattava vielä tämän loman aikana), mutta viimekesänä kävimme muutamasti ja herkkuhetki on taattu. Plussaa viihdyttävästä terassista ja tunnelmasta. Pizzeria Roihussa päässet syömään sisätiloihin ja voit valita pitsaasi joko miedon, tulisen tai extra tulisen tomaattikastikkeen. Itse otan aina tulisen - kerran testasimme extra tulista ja se olikin tujua tavaraa!

Roihun pitsaa!
Joensuussa viihtyy pidemmänkin aikaa ja katseltavaa riittää. Itsehän en ole tutustunut tarjonnasta kuin murto-osaan, vaikka reilun kuusi vuotta paikkakunnalla asuin. Kannattaa ainakin käydä Taitokorttelissa (melkein Kesäladon yhteydessä) jos kiinnostaa ihailla ja ostaa käsitöitä. Martta-kahvio torilla on myös mukava, osta kahvin kylkeen karjalapiirakka ja jää seuraamaan Pohjois-Karjalaista torivilinää. Jos tykkäät frisbee golfaamisesta, suosittelen suuntaamaan Kirkkopuistoon (luterilaisen kirkon "takapiha"), sieltä löytyy keskustaa lähinnä oleva rata. Keskustan kyljessä Pielisjoella on muutama jokilaiva, jossa on mukava käydä iltaa istumassa - tai jos tanssijalka vipattaa, tsekkaa Kerubin artistitarjonta. Ensiviikolla järjestettävä Ilosaarirock on ehdoton kesän must see -tapahtuma ja mekin tällä hetkellä olemme kääntämässä kelkkamme sen suhteen: alun perin ei pitänyt mennä ollenkaan, sitten oli tarkoitus osallistua perjantain riennoille ja nyt suunnitellaan jo telttamajoitusta ja kahden päivän lippujen ostoa.

Kesä 2014, Ilosaarirock ja Studio Killers - oli muuten mahtava keikka!
99% todennäköisyydellä meidänkin siis löytää rokkihumusta! Tunnelma on omaa luokkaansa Joensuussa - jo sen takia kannattaa tulla urkkimaan paikan päälle Ilosaarirockiin. Rokissahan yövytään luonnollisesti telttamajoituksessa, muussa tapauksessa oma suosikkini Joensuun hotelleista (toki en ole yöpynyt niissä kaikissa) on keskustassa sijaitseva Sokos Hotel Vaakuna: muutama vuosi takaperin laajennettu hotelli tarjoaa (laajennuksen puolella) moderneja, miellyttäviä huoneita!
Joensuusta kannattaa ehdottomasti suunnata pohjoista kohti ja stopata kulkupeli Kolille. Kolilta löytyy ainakin runsaasti mökkimajoitusta ja käsittääkseni muutama hotelli. Itse en ole koskaan Kolilla yöpynyt, mutta suunnitelmissa on ollut jo pidemmän aikaa varata Koli Spasta hemmotteluviikon loppu. Joka tapauksessa, täällä voit tutustua Suomen kansallismaisemaan ihan ilmaiseksi. Mahtavat näkymät avautuvat, kun kiipeät Ukko-Kolin rinteiden yläpäästä muutamat portaat ylöspäin. Noh, ehkä niitä portaita on enemmän kuin muutamat, mutta matka ei ole loppujen lopuksi lainkaan pitkä ja eteesi avautuu henkeäsalpaavat maisemat. Kolilla on myös runsaasti tarjolla patikointireittejä ja luonnon ystävän kannattaakin etukäteen suunnitella, kiertääkö vain lyhyen reitin vai useamman yön mittaisen.

Ei löytynyt yhtään kesäisempää kuvaa Kolilta! :D Tuo
päivä oli muutenkin sumuinen, ettei oikein päästy
nauttimaan maisemista.
Kolilta kannattaa seuraavaksi suunnistaa Lieksaan (itseasiassa, Kolihan kuuluu Lieksaan,välissä on vain Pielinen, se järvi). Harmillisesti Koli-Lieksa välillä aiempina vuosina seilannut autolautta ei ole tänä kesänä 2015 liikennöimässä muutoin kuin erillisestä tilauksesta, joten Lieksaan joutuu ajamaan hieman kierrellen. Täältä pienestä kaupungista tämä tyttö on lähtöisin. Lieksa on kuitenkin mielestäni mukava pieni paikka kesälomanviettoon: voit vaikkapa tutustua Pielisen Museon tarjontaan (huippu mielenkiintoinen ulkoilmamuseo), kipaista Timitran linnaan lounaalle (kerran olen sunnuntaibrunssin täällä syönyt, herkkua oli ja palvelu pelasi), käydä jäätelöllä ja uimassa Lieksan satamassakierrellä pienissä putiikeissa (niitä ei todellakaan ole vaikea löytää, sillä kaikki kaupat sijaitsevat saman kadun varrella!) ja suunnata vaikkapa Ruunaalle koskenlaskuun!

Neiti-kosken kuohuja kevät-talvella.

Tämän parempaa yhteiskoskikuvaa ei löytynyt. Kevät-talvella 2014 Ruunaalla.

Erityisesti helteisellä säällä suosittelen kumivenettä puuveneen sijaan - näin pääset laskemaan kosken myös uimalla ja SE jos mikä on siistiä! Kalamiehet ja -naiset voivat sitten jäädä samalla reissulla kalalle ja tarjoaahan toki Ruunaallakin mukavat puitteet patikointiin. Lieksassa voit yöpyä joko Ruunaalla tai keskustan tuntumassa esimerkiksi Timitrassa mökkimajoituksessa. Lieksassa en ole koskaan yöpynyt muualla, kuin "kotona" joten minun on hankala suositella mitään majapaikkaa.

Tässä vielä kesäfiilistelyä, kuva kesältä 2014 Lieksan parhaalta rannalta, joka
löytyy Vuonislahdesta! Täydellinen, matala hiekkaranta.


Tähän päättyy minun Pohjois-Karjala rundini. Hauskaa road trippiä!

Ps, Muista ostaa matkamuistoksi Mökö -kivi Kolilta Kolin portilta tai Joensuusta Taitokorttelista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti