sunnuntai 26. lokakuuta 2014

#9 Herkullinen mustikkapiirakka



Kesällä innostuin mustikkapiirakasta todella, ja tasaisin väliajoin olen tämän herkun tehnyt uudestaan ja uudestaan. Aina se on saanut kehuja ja itse sanon, että tämä on ehdottomasti parasta mustikkapiirakkaa, mitä olen maistanut.



Ohje:

Pohja

100g voita
2 dl ruisjauhoja
1 dl ruisleseitä
0,5 dl ruskeaa (raaka)ruokosokeria
1 tl leivinjauhetta
1 kanamuna

Täyte

0,5 litraa pakastemustikoita
250g maitorahkaa
1 kananmuna
0,5 dl ruskeaa (raaka)ruokosokeria
loraus sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria


Pohjan olen tehnyt lisäämällä ainekset luettelon mukaisessa järjestyksessä sulan rasvan joukkoon. Kun kaikki aineet ovat sekaisin, voi taikinan painella voideltuun vuokaan. Lisää mustikat ja sekoita maitorahkan sekaan muut täytteen aineet ja levitä seos mustikoiden päälle. Paista uunissa n. 25 min 200 asteessa. Ihania mustikkapiirakka herkuttelu hetkiä!


perjantai 24. lokakuuta 2014

#8 Nähtävää Berliinissä

Ajankohta: 2014, heinäkuu

Kuten jo aiemmassa postauksessani lupailin, kerron teille omat kokemukseni Berliinistä. Ensimmäinen Berliini aiheinen postaus käsitteli shoppailua. Nyt keskitytään niihin ns. pakollisiin nähtävyyksiin. Vietimme siis mieheni kanssa 5 päivää perillä Berliinissä heinäkuussa 2014 ja yövyimme Länsi-Berliinin puolella hotellissa. Jos joku ei ole käynyt Saksan pääkaupungissa tai ei muutenkaan ole tutustunut kohteeseen, niin yleisesti voisin sanoa että kyseessä on hyvin vihreä kaupunki. Se on varmasti yksi syy, miksi paikka on omasta mielestäni niin viehättävä.


Spree -joki Charlottenburgin linnan takaa.

Berliinissä liikkuminen on helppoa, varsinkin kun etukäteen hieman perehtyy asiaan. Me liikuimme ainoastaan metrolla (U-Bahn) ja lentokentälle bussilla. Julkisella liikenteellä liikkuminen oli myös edullisin vaihtoehto. Jos tarvitsimme useamman kyydin päivän aikana, ostimme päivälipun joka maksoi alle 7e. Jos meillä oli tiedossa, että liikumme paikasta A paikkaan B ja myöhemmin takaisin, ostimme kertaliput erikseen.


TV-tornista näkymää. En muista, mihin ilmansuuntaan tämä kuva
on otettu, mutta kuvasta käy ilmi kuinka vihreää Berliinissä oli.

Yhden päivän kiertelimme Itä-Berliinin puolella. Lähdimme jo ajoissa aamulla liikenteeseen ja kävimme aamiaisella Alexanderplatzilla. Olimme TV-tornilla 10 maissa aamulla - jos saavut paikalle ennen kello 11, lipun hinta on halvempi ja jonot lyhemmät. Pääsimme melkein suoraan ylös. Meidän peräämme alkoi kerääntyä melkoinen jono, joten olimme onneksi hyvään aikaan liikkeellä. Suosittelen siis saapumaan tänne ajoissa aamulla! Tornista oli hienot näkymät kauas kaupungin laidoille ja siinä hahmotti hyvin, kuinka suuresta kaupungista on kyse. Me emme päässeet kiertämään koko TV-tornin ympäri, koska osa paikasta oli varattu yksityistilaisuutta varten.


East Side Gallery, Spree -joen ts. Länsi-Berliinin puolelta.

Seuraavaksi suunnistimme katsomaan Berliinin muuria, tarkemmin East Side Gallerya. Pätkä Berliinin muuria maalattuna täyteen taidetta laidasta laitaan. Me ei jätetty tuonne omia puumerkkejä, ei ollut tussia mukana. Jos matkustatte Berliiniin niin kirjatkaa ehdottomasti tämä teidän ToDo -listalle.


East Side Gallery

Samalle päivälle mahdutettiin vielä sukulointia ja käynti Aqua Dom & Sealife Berlinissä (joka oli ihan TV-tornin kupeessa). Tästä voin sen verran sanoa, että vaikka kalojen katselu oli ihan kivaa, en suosittelisi paikkaa, ellei sinulla sattuisi olemaan lapsia mukana. Aikuisten lippu maksoi melkein 18€ enkä itse kokenut saavani rahoilleni vastinetta. Tämä Sealife on varmasti mukava lapsille ja paljon siellä lapsiperheitä olikin, olisikohan käynyt niin että me pariskuntana olimme vain väärässä paikassa. 


Aqua Dom & Sealife Berlin

Kävimme myös yhtenä päivänä kävelyllä Charlottenburgin linnan alueella. Sisälle emme menneet, sillä hinnat olivat mielestämme korkeat ja paikalla oli valtavasti populaa, joten tungostakin olisi varmasti riittänyt. Ulkopuolelta linna on näkemisen arvoinen ja mielestäni upea. Myös puutarha on hieno ja valtavan kokoinen. Kävimme myös linnan takana kävelyllä Spree -joen varrella. Tänne olisi kannattanut ottaa viltti ja eväät mukaan ja viettää kiireetön picnic. 

Charlottenburgin linnan puistoa

Charlottenburgin linna

Koska itse en ole käynyt kunnollisessa eläintarhassa ikinä (Suomessa ainostaan pienessä eläinpuistossa), olihan meidän pakko päästä kiertelemään Berliinin eläintarhaan! Berliinissä on kaksi eläintarhaa ja me valitsimme hotellimme lähellä sijaitsevan Zoologischer Garten Berlinin. Meillä ei kuitenkaan mielenkiinto riittänyt kiertää kaikkia eläimiä katsomassa, varsinkin kun samana päivänä päätimme vielä käydä katomassa Brandenburgin porttia ja Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkkiä. Olin kuitenkin aika innoissani nähdessäni esimerkiksi norsun ja kirahvin elävänä. Myös simpanssit olivat mielenkiintoisia. Lapsillehan tämä on ehdoton ykköspaikka Berliinissä, mutta voin suositella eläintarhaa kaiken ikäisille eläinten ystäville! :) 
Brandenburgin portilla oli ymmärtääkseni saksalaisranskalaisten juhlat, ainakin paljon ranskaa kuului ympäriltä ja paikalle oli pystytetty esiintymislava, jossa oli livemusiikkia ranskaksi. Kävelimme vain ohi, emmekä jääneet juhlia sen kummemin ihmettelemään. Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki oli ehdottomasti mielenkiintoinen ja näkemisen arvoinen. Aluksi hämmästelin, ettei siellä näkynyt ihmisiä kävelemässä kivipaasien seassa, mutta syy tälle selvisi minulle myöhemmin.

Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki. Vaikuttava, mutta
hämmästyttävää, ettei yhtään ihmistä näy kävelemässä käytävillä.

Sitten meille selvisi syy, miksi ei näy ihmetteleviä turisteja!

Yhtenä päivänä kävimme pyörähtämässä kehutulla Strasse des 17. Juni kirpputorilla. Itse en löytänyt mitään ostettavaa, vaikka tavaraa oli mielin määrin. Ostomaniani oli taidettu tyydyttää Outlet myymälässä, jossa kävimme heti Berliiniin tulopäivänämme. Kirpputori oli jokatapauksessa valtava. Myyjiä oli varmaan satoja (?) ja kojuja oli joka lähtöön: vaatteita, koruja, astioita, kenkiä, laukkuja, koriste-esineitä, kirjoja, levyjä jne. Uutta ja vanhaa, löydettiinpä Arabiaakin! Jos oikein ymmärsin, tämä on suurin ulkoilmakirpputori, joka Berliinissä järjestetään.

Berliinissä on lukemani mukaan valtavasti museoita, mutta päätimme skipata museoissakäynnin tällä reissulla kokonaan (ainoa museo, jossa kävimme, oli Erotiikka museo. Kuulin jälkeenpäin, että sekin on nyt lopetettu koska rakennus puretaan ja museota ei avata enää muualle). Syy tähän ei ole ainakaan omalla kohdallani mielenkiinnon puute - päin vastoin. Sattui vaan käymään niin, että säät olivat äärimmäisen suotuisat. Lämmintä ja aurinkoa riitti, mittari taisi olla varjossakin kolmen kymmenen kieppeillä - eihän sellaisella kelillä viitsi sisällä homehtua! Jos joskus matkustamme Berliiniin syksyllä tai talvella, käymme varmasti museokierroksella.



tiistai 21. lokakuuta 2014

#7 Amerikkalaiset pannukakut Tiinan tapaan

Amerikkalaisen pannukakun päälle vain pakastemarjoja
(tai tuoreita,jos niitä sattuu löytymään) ja valmista syötäväksi!

Aivan extrasuosikkiherkkuani iltapalaksi (tai välipalaksi) ovat jo jonkin aikaa olleet amerikkalaiset pannukakut. Koska jossain vaiheessa leipomisbuumini alettua tajusin, että vehnäjauhot voi tosiaan korvata muilla jauhoilla / aineilla, en ole tainnut näitä pannukakkujakaan valmistaa pelkästä vehnäjauhosta kuin kerran tai pari. Olen kokeillut tehdä ihan puhtaasti ilman jauhoja, mutta suosikikseni ovat nousseet pannukakut joihin tulee ruisjauhoja ja ruisleseitä. En taidan enää muistaa, mille puhtaat vehnäjauhopannarit maistuvat, ehkäpä kokeilen niitä lähitulevaisuudessa vertailun vuoksi. Mutta tässä teille - jotka teette amerikkalaiset pannarit perinteisesti pelkkään vehnäjauhoon - ideaa ja inspiraatiota pannukakkujen tekoon:


Paistamiseen käytän yleensä oliiviöljyä

Ohje: (pannukakut 2-3 hengelle)

3 dl ruisjauhoja
1 dl ruisleseitä
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
3 dl mantelimaitoa (sokeroimatonta)
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl (oliivi)öljyä

Ensin sekoita kuivat ainee keskenään. Sekoita mantelimaitoon öljy, munat ja kuivat aineet. Paistamiseen tarvitset öljyä tai rasvaa - itse käytän lähestulkoon aina oliiviöljyä - ja paistamisen voit aloittaa heti aineet sekoitettuasi.


Taikina valmiina paistamista varten.

Tässä vielä munaton ohje, jos sattuu niin, että munat on loppu ja kauppaan ei syystä tai toisesta pääse lähtemään - mutta pannareita on silti saatava!

Ohje: (pannukakut 3-4 hengelle)

0,5 l mantelimaitoa (sokeroimatonta)
2 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1/2 tl suolaa

Sekoita kuivat aineet ja lisää ne mantelimaidon joukkoon, sekoita hyvin. Anna taikinan tekeytyä n. 20 min ja paista pannulla. Paistamiseen tarvitset taas joko öljyä tai rasvaa.


Pannaria ja omalta pihalta kerättyjä tuoreita marjoja.

Runsaasti hillia ja pakastemarjoja.

Pakastemarjojen kera jälkimmäisellä ohjeella tehdyt pannukakut.

Pannukakut ovat tulleet meidän talouteen jäädäkseen - siitä minä pidän huolen :D. Vaikka aikaa paistamiseen hieman kuluukin, on se sen verran hyvää herkkua, että lähes joka viikko - tai ainakin kerran kuussa - meillä herkutellaan pannareilla. Paistamisesta voin sen verran sanoa, että paistan noin 2-3 min per puoli ja aina alkuun kovemmalla lämmöllä (induktioliedellä tämä onnistuu) noin minuutin, jonka jälkeen lasken lämpötilaa pykälän verran. Kaikki nyt herkuttelemaan!

maanantai 20. lokakuuta 2014

#6 Reppureissaajan matkabudjetti Thaimaassa

Talvea kohti mennään hurjaa vauhtia (jeejee!), ja Thaimaan reppureissun järjestelyt on konkreettisesti laitettu alulle. Tänään jäljellä 72 päivää! Kuten jo aiemmin hehkutin, lennot Helsingistä Bangkokiin on ostettu ja nyt teimme hotellivarauksia viikonlopun aikana. Hua Hinista - jonne siis suuntaamme heti ensimmäisenä lentokentältä - varasimme hotellin 3 yöksi ja Bangkokista samoin 3 yöksi. Bangkokissa olemme siis lomamme viimeiset päivät. Suunnitelmana on siis matkustaa Bangkokista Krabille junalla tai bussilla ja tähän olemme varanneet aikaa noin 12-13 päivää. Siinä ajassa ehditään nähdä matkan varrella useampi paikka. Krabille ja läheisille saarille on varattu 5-6 päivää. Meidän tarkoitus matkustaa fiilispohjalta, jos joku paikka miellyttää, jäämme toiseksikin yöksi ja yritämme olla stressaamatta ja kiirehtimättä. Kaikkea ei kuitenkaan ehditä kolmessa viikossa näkemään joten ei hötkyillä vaan nautitaan olostamme.


Oon innoissani näistä siipikuvista, pakko räpsiä aina
tilaisuuden koittaessa!


Tässä postauksessa puhutaan kahden hengen matkabudjetista.

Matkabudjettia olemme sen verran miettineet, että varaamme yöpymisiin 630€ yhteensä kahdelta hengeltä. Meillä se tarkoittaa sitä, että keskimäärin yhdelle yölle jää hintaa 30€, minkä uskoisin olevan yläkanttiin. Tähän mennessä olemme käyttäneet tuosta summasta 230€, mikä taas tarkoittaa sitä, että olemme ylittäneet budjetin, sillä valmiiksi varatuille 6 yölle hintaa tuli noin 38€/yö. Varasimme Bangkokista tarkoituksella hieman hienomman hotellin, sillä viimeiset lomapäivät on mukava viettää "luksuksen" parissa -hotellissa on siisti uima-allas ja kuntosali, aamiaista oli hehkutettu ja huoneet olivat tilavia ja erittäin moderneja. Hua hinista varaamamme hotelli vaikutti kuvien perusteella myös hienolta, mutta hotelli on vasta viime vuonna valmistunut (vai perustettu?), eikä siitä löytynyt kuin yksi arvio, joten tämä ratkaisu vähän jännittää. Näiden kahden välillä pyrimme yöpymään vaatimattomammin ja edullisemmin. Aion pitää lomalla päiväkirjaa ja merkitä muistiin yöpymisiin ja kaikkeen muuhunkin kuluneet rahat, joten kotiin palattuamme voimme tarkistaa, pysyimmekö laisinkaan budjetissa ja minkä verran rahaa meni ruokailuun ym.

Koska ruoka on lukemani mukaan erittäin edullista varsinkin paikallisten suosimissa ravintoloissa ja katukeittiöissä, emme laske ruualle sen kummemmin ylärajaa, vaan pidämme ainoastaan kirjaa, paljonko rahaa menee. Riippuen siitä, kuuluuko majoitukseen aamiainen vai ei, uskoisin että 15-20€ meneen ruokailuun päivässä - jos emme käy syömässä hienommissa ravintoloissa. Minulla ei muutenkaan ole ollut tarkoituksena lähteä Thaimaahan asti syömään mäkkärin aterioita - ja koska (taas kerran) lukemani mukaan Thaimaalainen ruoka on erittäin hyvää, pyrimme nautiskelemaan sitä.

Muuhun, kuin ruokaan ja yöpymiseen, en usko matkan varrella kuluvan merkittäviä summia rahaa. Toki kansallispuistoihin tms. on mahdollisesti sisäänpääsymaksut, mutta jonkin verran aiheeseen perehtyneenä olen luonut sellaisen käsityksen, että omatoimisesti tutustumalla selviää melko edullisesti. Mikko harrastaa vapaasukellusta ja aikoo ottaa snorkkelin ja räpylät mukaan. Jos innostun, niin minulla on siis henkilökohtainen ohjaaja tähän hommaan ja vermeet voi varmaan ostaa edullisesti kohteesta. Voi olla, että ostamme jokaisesta kaupungista, jossa käymme, jonkun pienen muiston kotiin (magneetti todennäköisesti!) ja läheisille tuliaiset joko Krabin suunnalta tai Bangkokista, mutta muuten ostoksille ei matkan varrella ole tarvetta, ellei jotain häviä / varasteta. Lukemani perusteella suositellaan jättämään tavaraa kotiin ja hankkimaan kaikki edullisesti Thaimaasta. Itse aion ottaa kaiken tarpeelliseksi katsomani mukaan ja jos jotain unohtuu tai huomaan jotain tarvitsevani, niin siinä tapauksessa löydän varmasti tarvitsemani paikanpäältä. Ainoan poikkeuksen teen pyyhkeen suhteen, sitä en välttämättä kanna mukanani Thaimaahan, vaan ostan sieltä. Ostoksia aion tehdä sitten enemmälti Bangkokissa ja shoppailuun varataan ainakin yksi kokonainen päivä, mahdollisesti enemmänkin, jos tuntuu, että aika loppui kesken! 

Olen siis laskeskellut ja pähkäillyt, että 30€ päivässä riittäisi yhdeltä hengeltä ruokaan, liikkumisiin, pikku ostoksiin ja mahdollisiin pääsylippuihin. On huomioitava, että emme tarvitse taksi / bussia / junaa / venettä tms. joka päivä, Tällöin meidän matkabudjetti on 60€ (~2490 bahtia) päivässä, minkä tosiaankin toivon olevan yläkanttiin! Tähän eivät sisälly lennot. Miltä tämä kuulostaa, onko kokemuksia? Sisältää siis kahdelta hengeltä majoituksen, ruuat, matkustukset kaupungeissa ja kaupunkien välillä, nähtävyyksien sisäänpääsyliput ja pienet ostokset, sekä hieronnat ynnä muut hoidot. Tähän tulee siis päälle vielä Bangkokin shoppailut - tietysti mitä säästeliäämmin eletään matkan varrella, sitä parempi. Uskon ja toivon että budjetti alitetaan, mutta hyvä se on varautua.

Vielä on buukattava lennot Joensuusta Helsinkiin ja ajattelin varata myös Krabi - Bangkok välisen lennon etukäteen. Olisin mieluummin matkustanut Joensuu - Helsinkin välin junalla, mutta VR on hinnoitellut niin hienosti, että kahdelta hengeltä lentäminen on yli 100€ edullisempaa.

Toivottavasti tästä on jollekin matkansuunnittelijalle hyötyä ja apua reppureissun matkabudjetin suunnittelussa. Luin jostain, että Thaimaassa pärjäisi 25€ päiväbudjetilla, joten jos siihen on uskominen, niin meillä ei pitäisi tulla tiukkaa rahan kanssa - kunhan vaan pidetään luottokortit tallessa ;).


Ihana valo!

lauantai 18. lokakuuta 2014

#5 Vähähiilihydraattinen pitsapohja

Pizzaperjantai!

Eilen meillä tehtiin pitkästä aikaa pitsaa ruuaksi. Noin puolivuotta sitten lähdin hakemaan erilaista pitsapohjaa, siitä perinteisestä jauhot-hiiva-vesi -pohjasta poikkeavaa. Tausta-ajatauksena oli päästä eroon vaaleista jauhoista. Lopulta reseptejä tutkittuani sain kehiteltyä oman reseptin, joka on pitkäti pysynyt koko ajan samanlaisena (minulla kun nuo ohjeet tuppaa matkan varrella välillä hieman muuttumaan). Tällä ohjeella olen siis pitsat nykyään tehnyt, eikä kertaakaan ole tullut mieleen että se olisi jotenkin huonompi / pahemman makuinen, kuin pelkkä jauhopohja:


Ohje (kaksi pellillistä):

750 g maitorahkaa
150 g juustoraastetta
4 kananmunaa
1 dl ruisleseitä
1dl ruisjauhoja
2 tl leivinjauhetta
suolaa


Pohjan tarpeet - vain maitorahka puuttuu kuvasta.

Kaikki aineet sekaisin (luettelon mukaisessa järjestyksessä, toki voit sotkea kuivat aineet keskenään ja sitten vasta laittaa sekaan) ja levitä pohja lastalla kahdelle pellille. Esipaista uunissa keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia - tai sen verran, että pinta ottaa hieman kellertävää väriä. Tämän jälkeen lisää tomaattimurska tai -pyree ja lisää mieleisesi täytteet. Paista pitsaa vielä samassa lämpötilassa n. 15 min.

Kolme purkkia pohjaan.
Taikina valmiina pellille levitystä varten.

Pohja pysyy hyvin kasassa kun se on kerran jäähtynyt. Tuoreena se voi hajota herkemmin.

Meillä pohja ja pitsat paistuivat tälläkertaa leivinuunissa - hyvää tuli sielläkin!

Tällä kertaa täytteiksi valikoituivat toiseen pitsaan tonnikala, salamisuikaleet, ananas ja jalapenot, toiseen jauheliha, ananas ja suolakurkut. Päälle vielä hieman juustoraasteetta ja herkut uuniin! Tästä riitti vieraalle tarjota ja itselle useammaksi päiväksi syömistä. Ja on hyvää!



perjantai 17. lokakuuta 2014

#4 Paras aamupala ikinä

Puuroa, chia-siemeniä ja tuoreita mansikoita

Tämä postaus on kaurapuurohehkutusta täynnä, joten jos tunnet jo nyt jotain nousevan kurkkuusi, on parempi että vaihdat sivua - tai sitten otat riskin, luet postauksen ja toivon mukaan kipaiset heti lähikauppaan kaurapuuron ostoon! Tässä postauksessa puhun puurosta, ja tarkoitan siis nimenomaan kaurapuuroa. Muut puurot ovat oma lukunsa ja niistäkin tulen varmasti tarinoimaan omia ajatuksiani. Meillä syödään pääsääntöisesti 4-viljan kaurapuuroa tai silloin tällöin Nallen Kuntokauraa. 

On aamupalaihmisiä ja niitä, jotka eivät voi yksinkertaisesti laittaa mitään suuhunsa parin tunnin sisällä heräämisestään. Itsehän olen aina lukeutunut aamupalaihmisiin - on aina tuntunut ruoka muutenkin maistuvan kellonajasta huolimatta. Nuorempana tyttösenä en voinut kuvitellakaan, että ostaisin puuroa ja tekisin sitä ihan vapaehtoisesti itselleni ennen koulunpenkille kampeutumista. Aamupalani koostui aina leivästä. Jotain tapahtui jossain vaiheessa, en osaa sanoa tarkkaa aikaa, mutta yhtäkkiä huomasin himoitsevani puuroa. Epäilen että tässä oli taustalla Mikko, mutta tarkkojen muistikuvien puuttuessa en voi sysätä syytä hänen niskoilleen.

Banaania ja nokare vadelmahilloa

Vielä vuosi takaperin ajattelin puuron olevan tylsää, eikä käynyt mielessäkään että siihen voisi sotkea jotain muuta kuin voi nokareen - korkeintaan mansikkakeittoa. Sitten aloin nähdä herkullisia puurokuvia netissä ja sekaan oli laitettu mitä "ihmeellisempiä" asioita - pähkinöitä, ei käynyt mielessäkään! Tai banaania, not. Aluksi pysyttelin ihan turvallisilla vesillä, keitin puuron ja iskin sekaan mustikoita ja hieman chia-siemeniä. Ajattelin että tämäpä on eksoottista. Jotenkin minulta puuttui mielikuvitus ruuanlaiton, -maustamisen ja puurovariaatioiden suhteen. Alleviivaan nyt, että minulla ei siis ollut mitään mielikuvitusta, koska nyttemmin olen tajunnut sen, ettei sitä kovin paljon ole tarvittu. Puuron kanssa sopivat niin marjat ja kuin hedelmät sekaisin, lopputulos on aina ollut maistuva. Laitan sekaan joko mustikkaa, mansikkaa, vadelmaa, karpaloa tai lakkoja. Hedelmistä suosikkini on banaani, myös mangoa, persikkaa, omenaa, kiiviä ja appelsiinia on kokeiltu meidän taloudessa. Meillä syödään kotitekoista hilloa ja vadelmahillo on oma suosikkini puuron sekaan. Myös pähkinät ja kaakaonibsit ovat eksyneet aamiaispuurooni.


Persikkaa, chia-siemeniä ja vadelmahilloa

Vielä en ole uskaltanut mennä sotkemaan raejuustoa ja puuroa keskenään. Jostain syystä minulla on sitä sekoitusta kohtaan ennakkoluuloja, joista en ehkä pääse eroon. Nyt meidän taloudessa on viimeiset viikot olleet hieman hiljaisempaa puurorintamalla ja olemme syöneet aamuisin mysliä ja mantelimaitoa (siinä toinen suosikki aamiaiseni). Seuraavan puurobuumin alkaessa aion käydä ostamassa pähkinävarastot täyteen ja kokeilla puuron maustamista pähkinärouheseoksella johon on sotkettu mausteita - ainakin kardemumma houkuttelee ajatustasolla. Myös puuron tekeminen mantelimaitoon tuntuisi houkuttavalta kokeilla.


Kiiviä ja mustikoita

Jos teillä on antaa jotain puurovinkkejä, niin kommentoikaa ihmeessa! Kommentteja saa muutenkin laittaa tulemaan, toivon myös että tämä teksti saisi edes yhden "puuro on tylsää" -tyypin havahtumaan ja kokeilemaan, olisiko hänestä sittenkin puuronsyöjäksi.


Pähkinöitä, banaania ja vadelmahilloa

torstai 16. lokakuuta 2014

#3 Tuleva reppureissu Thaimaassa

Totta se on, meillä on lentoliput Bangkokiin ja takaisin varattu. Olen tasaisin väliajoin kytännyt lippujen hintoja kesästä asti. Meillä oli alunperin suunnitelmana lähteä joulun aikaan ja tulla tammikuun puolenvälin paikkeilla takaisin. Nyt kuitenkin kävi niin (kuten osasin ounastella), että viikkojen 51 ja 52 lentojen hinnat nousivat huippulukemiin. Ei puhettakaan, että meikäläinen maksaisi suorasta lennosta 2700€ tai kahdella vaihdolla 1500€ (noin -hintoja). Tulimme Mikon kanssa siihen tulokseen, että siirretään loma-ajankohtaa niin, että lentoon noustaan uuden vuoden aattona ja perillä ollaan kolmisen viikkoa - näin saatiin minun mielestä kohtuuhintaiset suorat lennot Finnairilta. 

Big Day Lite -sovellut, kyttään tätä nyt joka päivä ;D

Meillä kyseessä tulee olemaan ns. reppureissu. Meistä kumpikaan ei omistanut rinkkaa, mutta nyt on jo toinen rinkka hankittu (tyttörinkka, Vauden Brenta 40l) ja toinen tilataan Internetin ihmeellisestä maailmasta lähipäivinä. Minä olen saanut sairaslomalaisena kunnian suunnitella matkan kulkua ja olenkin saanut aikaiseksi jonkinlaisen ohjelman johon sisältyy ainakin Hua Hin, Chumphon ja Krabi, muutamia pikkupaikkoja väliltä ja saarihyppelyä. Myös Ranong (lähinnä saaret siinä lähellä) kuuluu ohjelmaan mutta voi olla, että jätämme tämän etapin välistä jos näyttää, että menee loma ihan juoksuksi. Ajattelimme, että lennämme Krabilta Bangkokiin loman lähestyessä loppua ja vietämme siellä muutamia päiviä tutustuen nähtävyyksiin ja (luonnollisesti) shoppaillen.

Tähän väliin olisi kuulunut joku kunnon skumppa kippistely kuva tulevan
matkan kunniaksi, mutta eipä löytynyt sellaista. Joten mennään ihan smoothie linjalla ;) 

Olisi kiva kuulla Thaimaan kävijöiltä vinkkejä ja suosituksia. Kaikki otetaan vastaan, myös paikat, joita en luetellut. Minulla on jotain nähtävää / rantoja / saaria / kansallispuistoja listattuna, mutta varmasti paikanpäälläkin tulee suosituksia ja muutoksia tähän alustavaan matkaohjelmaamme, joten tarkoituksena ei ole noudattaa sitä orjallisesti. Olen lukenut valtavat määrät tietoa Thaimaassa matkustuksesta Internetistä (tästä aiheesta löytyy tietoa suomeksikin, huomaa että Suomalaiset matkustavat paljon Thaimaassa!) ja kirjoista. Varaamme etukäteen pariksi ensimmäiseksi yöksi hotellin ja Bangkokista myös, mutta kaikki muu sillä välillä on avointa. Toivottavasti tämä kirjoitus löysi tiensä edes jonkun Thaimaan kävijän silmille ja saadaan kommentteja aiheeseen liittyen! :)


keskiviikko 15. lokakuuta 2014

#2 Shoppailu Berliinissä


Berliini yläilmoista
Ajankohta: 2014, heinäkuu

Heinäkuussa 2014 matkustimme Berliiniin vajaaksi viikoksi, ja ajattelin jakaa kokemuksiani kaupungista teidän kanssanne. Ensimmäinen Berliini postaukseni keskittyy omiin kokemuksiini shoppailun saralla - olen kova tyttö kuluttamaan kun sille päälle satun ja uskon että vain laittamalla rahan kiertämään saadaan tämä lama selätettyä! 
Kerrottakoon sen verran, että olen käynyt jo aiemmin Berliinissä vuonna 2009, mutta sillä reissulla en paljon muuhun ehtinyt keskittyä, kuin sukulointiin ja shoppailuun (yeah, mutta se olikin vain kolmen päivän reissu). Vaikka minulla asuu Berliinissä sukulaisia, olen molemmilla kerroilla yöpynyt hotelleissa. Omat kokemukseni hotellien suhteen painottuvat Länsi-Berliinin puolelle. Olen molemmilla kerroilla ollut aivan Länsi-Berliinin kuuluisan ostoskadun Kurfürstendammin kupeessa yötä. Jos et käy hotellissa kuin kääntymässä, syöt aamiaisesi muualla etkä aseta huoneellesi korkeaa vaatimustasoa, voin lämpimästi suositella viimeisintä yöpaikkaamme:

Hotel Berolina an der Gedaechtniskirche
Rankestraße 35
10789 Berlin


Huoneesta en ottanut kuvia, mutta hotellin Internet sivuilta saa hyvin totuudenmukaisen kuvan paikasta. Huoneemme oli siisti ja hotellin henkilökunta erittäin ystävällistä. Lisäksi huoneemme ikkunat olivat sisäpihalle päin, joten liikenteen melu ei kuulunut ja saimme rauhassa nukkua yöaikaan. Hintakaan ei päätä huimannut, olimme paikalla 5 yötä ja hintaa kertyi noin 250€. Hinta/laatu -suhde oli siis mielestäni kohdillaan ja lisäksi meidän ei tarvinnut käyttää koko reissumme aikana kertaakaan taksia, sillä lentokenttäbussi pysähtyi lähellä ja U-Bahn pysäkki oli myös aivan muutaman minuutin kävelyn päässä. Olimme käyntännössä katsoen aivan Länsi-Berliinin ytimessä - ainakin jos mittarina toimivat ostospaikat ja ravintolat. Jo ensimmäisellä Berliinin matkallani hullaannuin tarjonnan paljoudesta, eihän tällainen Pohjois-Karjalan tyttö muuta voi, jos hänet isketään keskelle miljoonakaupungin kuuminta ostoskatua. Kurfürstendammia voisi siis suositella varsinkin shoppaaville matkustajille - vietä täällä ainakin yksi päivä tai yövy koko lomasi jollai Ku´Damilta haarautuvalla kadulla, niin ehdit tutustua tarjontaan useampana päivänä.

Salaattia Itä-Berliinin puolella. 

Itsen en tällä kertaa keskittynyt Ku´Damin tarjontaan muutoin kuin lähtöpäivää edeltävänä iltapäivänä. Kävimme pyörähtämässä Manner-Euroopan suurimmassa tavaratalossa KaDeWe:ssä (joka sekin sijaitsi aivan hotellimme lähellä) ja Karstadt nimisessä tavaratalossa (tämäkin aivan siinä lähellä). Molemmat olivat niin suuria, että aikaa olisi voinut varata vaikka päivä per tavaratalo, mutta kipitimme ne vain pikaisesti läpi. KaDeWe:stä tarttui mukaan ylimmän kerroksen ruokaosastolta suklaata sekä itselle, että tuliaisiksi. Ja voi hyvä tavaton sitä ruuan määrää; on juustoja, on makkaraa, purkkia ja purnukkaa, viiniä ja suklaata ja ja ja... Suosittelen, jos menette käymään, niin varatkaa tälle kerrokselle aikaanne niin, että teillä ei ole kiire minnekään. Jos vertaillaan kaiken kaikkiaan näitä kahta tavarataloa, niin Karstadtista hinnoiltaan edullisempaa tavaraa. Tosin molemmissa tavarataloissa on tuotteita, merkkejä ja hintoja laidasta laitaan. 

Lämpimästi suosittelen shoppailijaa suuntaamaan erääseen outlet myymälään - tai voisiko jopa puhua pienestä kauppakylästä. Kyseinen liike on Designer Outlet Berlin (Alter Spandauer Weg 1, 14641 Wustermark OT Elstal), ja Internet sivuilta löytyy mm. ohjeet kuinka paikan päälle pääsee julkisella liikenteellä. Matkan kestoksi ilmoitetaan 30 min Berliinistä. Olin aiemmin käynyt Designer Outlet Hampurissa ja tottahan toki piti Berliinissä varata yksi päivä tälle ihanuudelle. 

Designer Outlet Berlin pääsisäänkäynti

Paikka on aivan fantastinen merkkivaatteiden shoppailuun. Suosittelen lämpimästi varaamaan yhden päivän lomastasi tälle shoppailuparatiisille, jos se vain suinkin aikataulun puolesta on mahdollista. Itse olen Designer Outletissa käydessäni shoppaillut edullisesti mm. urheiluvaatteita ja kenkiä sekä hankkinut ensimmäisen aidon nahkalaukkuni Michael Korsilta. Alennukset ovat noin 30-70% ja kirjautumalla Internet sivuilla saat lisäksi -10% alennuskuponkeja, joita voit käyttää valitsemiisi ostoksiin. Suosittelen tutustumaan etukäteen ja hankkiutumaan paikalle!

Berliner Weisse, olutta berliiniläisittäin. Sekaan laitetaan makusiirappia (vadelma- tai tuoksumatarasiirappia).

Tulevaisuudessa tulen todennäköisesti matkustamaan Berliiniin vielä useammankin kerran. Pääasiassa haluan matkustaa uusiin paikkoihin ja kaupunkeihin, mutta Berliini on tässä tapauksessa poikkeus ja sinne palaan! Ensi kerralla aion yöpyä Itä-Berliinin puolella ja jos varaan ostoksille aikaa, tutustun Itä-Berliinin tarjontaan. Lisäksi minua kiinnostaisi löytää Berliinistä pieniä putiikkeja ja paikallisien suunnitelijoiden liikkeitä (tähän meillä olisi ollut mahdollisuus viimeksi, mutta valitettavasti aikaa oli rajallisesti). 

Shoppailun lisäksi käytimme aikaamme tutustumalla Berliinin tunnetuimpiin nähtävyyksiin, näistä kerron omassa postauksessa.

Oliko tämä postaus hyödyllinen? Kommentoi ja kerro omat vinkkisi Berliinissä shoppailuun!


tiistai 14. lokakuuta 2014

#1 Erilainen pannukakku

Eilen päätimme valmistaa mieheni kanssa pannukakkua uunissa - olen melko ahkera amerikkalaisten pannukakkujen valmistaja, eli meillä tämä herkku valmistuu yleensä pannulla (tulette varmasti saamaan jotain ohjeita tänne blogin puolelle, olen hurahtanut amerikkalaisten pannukakkujen "terveysversioihin").


Tämä herkku tehtiin yhteistyössä Mikon kanssa, hän etsi ohjeen ja sitä sitten sovellettiin. Hyvää tuli, tosin eihän se maultaan ole perus pannukakun kaltaista. Makua lisää toivat mustikat ja mansikat omasta pakastimesta. Mustikat keräsimme itse ja mansikat ostimme, meillä on iso pakastin lähestulkoon täynnä marjoja ja sieniä. Olen ihan hurahtanut Suomen metsän antimiin!



Ohje (yksi iso pellillinen):

3dl suklaan makuista heraproteiinijauhetta
4 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
3 rkl kaakaonibsejä
2 tl kardemummaa

8 munaa
3 isoa banaania
500 g maitorahkaa

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Hienonna kaakaonibsit (meillä käytetään tällä hetkellä Cocovin nibsejä) ja sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
  3. Sekoita tehosekoittimessa munat, rahka ja banaanit.
  4. Sekoita kuiva-aineet vähitellen rahka-banaani-muna-seokseen.
  5. Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tasaisesti. Paista 200 asteisessa uunissa keskitasossa noin 13 min.




Helppo ja nopea tehdä, jokainen voi makunsa mukaan muuttaa kaakao jauheen naturelliksi tms. Itse aion ensi kerralla kokeilla pienemmällä määrällä proteiinijauhetta. Tätä syötiin sitten eilen iltapalaksi ja tänään aamupalaksi ja koska olen itse sairaslomalla, aion syödä tätä tänään myös lounaaksi. Päälle vaan marjoja tai jos haluat imelyyttä lisää, niin siinä tapauksessa hillo on hyvä vaihtoehto. Eikun kokeilemaan ja kommentoimaan.

-Tiina